Търсене
10.231.71.16-3.236.228.250

Кой съм аз? И колко сме?

7.95 BGN
Цена: 7.95 лв.
Няма наличност
Доставка до твой адрес
  • Цена за доставка с куриер - 3.90 лв.
  • Безплатна доставка - при поръчка над 40 лв.
Доставка до офис на куриер
  • Цена за доставка до офис - 3.90 лв.
  • По-кратък срок за доставка

 

Какво можем да знаем? Що е истина? Има ли Бог? Какво представляват чувствата, подсъзнанието, паметта? Какво сме длъжни да правим? Морални ли са абортите? А евтаназията? Имаме ли право да клонираме хора? Какво е любовта? Що е свобода? Може ли щастието да бъде научено? И най-вече: Какъв е смисълът на човешкия живот?
Това са само част от въпросите, които поставя Прехт в своята необикновена книга. В търсене на смисъла авторът хвърля многобройни мостове между самотните острови на отделните науки: философия и (невро)биология, медицина и психология, етика и социология. Целта на автора не е да дава готови отговори и рецепти. Не, той не ни отнема възможността и удоволствието да мислим сами. Защото, както пише и самият Прехт: Да можеш да задаваш въпроси е способност, от която човек не трябва никога да се отказва. Защото ученето и забавлението са тайната на един удовлетворяващ живот. Ученето без забавление ни ограбва, а забавлението без учене води до затъпяване. Затова останете любознателни, реализирайте добрите си идеи и запълвайте дните си с живот, а не живота си с дни.
Какво по-хубаво от това да водим по-осъзнат живот и както съветва Ницше, да се превърнем в „поети на собствения си живот“! Наистина понякога пътят също представлява хубава цел, особено ако се състои от преплитащи се пътеки, водещи към нас самите.

 

Върни се горе и купи

Информация за “Кой съм аз? И колко сме?” от Рихард Давид Прехт

  • Брой страници 352
  • Книга - година 2012 г.
  • Корица Мека

Коментари и ревюта на клиенти

Рихард Прехт и Вселената между ушите ни
11:24 10.04.2014
" Ако трябва да използвам само една дума за да я опиша, то това би била МА-ЩАБ-НА. Но за радост няма нужда да се ограничавам. Тя е колоритна, интердисциплинарна, завладяваща. А и няма как другояче, при условие, че самият автор е една изключителнa личност. Младолик, интелигентен немец, с широк спектър от интереси и с произход, който неминуемо е допринесъл за тези му качества - израснал е в семейство, което цени книгите и нравствената идеология. Едно от петте деца, две от които осиновени виетнамчета - като протест срещу войната във Виетнам.
На въпроса как може един философски ориентиран труд като "Кой съм аз? И колко сме?" да бъде 200 седмици бестселър в Германия и да бъде продаден в над 2 милиона копия, може да се отговори така: като към философските въпроси добавим откритията и постиженията на съвременните естествени науки, и в частност науката за мозъка, и ги преплетем така, както може единствено човек с нестихваща страст към мисленето и решаването на загатки. А хер Прехт е именно такъв човек.
В книгата ставаме участници в срещи с един особен вид - класическите западни философи и някои от най-изявените невробиолози. Но нека това не ви стряска. В наши дни философията е възприемана като твърде абстрактна и отвеяна. И с право - Прехт си спомня студентските години, когато я изучава на академично ниво. Затова той решава да я смеси с научните ни познания и от това се е получилo едно завладяващо пътешествие из тази, уникална за всеки от нас, Вселена, която се намира между ушите ни. И по неговите думи, ние все още сме в началото на това пътешествие към самите себе си:

"Въпреки това изследването на мозъка днес е смятано за дисциплина, която е меродавна за основите на нашето познание и себепознание. Причините са повече от очевидни. Сравнена с философията, науката за мозъка днес е източник на много по-интригуващи импулси. Въпросът обаче е дали можем да ги използваме без помощта на философията. Все пак изследването на мозъка е доста странно начинание. Тъй като, строго погледнато, човешките мозъци се опитват да открият нещо за човешките мозъци, т.е. една система опитва да разбере сама себе си. И мозъкът е както субектът, така и обектът на изследването - трудна ситуация. Нима изследователите на мозъка, макар и чрез друг метод, не правят същото като философите, които от 2000 години насам се опитват, мислейки, да разберат собственото си мислене? Докато мислиш, да изучаваш себе си и по възможност да се наблюдаваш в процеса на мислене - този метод отдавна господства в изследването на човешкия дух. Съвременния си по-екстремен вариант този метод открива преди близо 400 години в една паметна зимна вечер..."
Приканвам ви с тази паметна зимна вечер да започнете това вълнуващо пътешествие. Защото то наистина е вълнуващо и наистина е пътешествие. Както Мигел Николеис наскоро каза в една TED лекция - изследователите на мозъка са като астрономите (които изучават Вселената, в която съществуваме) с единствената разлика, че те изучават Вселената, която съществува в нас.
Предполагам ще прозвучи много пресилено, ако направя паралел между "Космос" на Карл Сейгън и "Кой съм аз? И колко сме?" на Рихард Прехт. Но в доста моменти тази мисъл изникваше от възбудените ми невронни мрежи.
Преценете сами! :)"

http://bookeyeview.blogspot.com/2013_02_01_archive.html

Напиши коментар

Попълни формата по-долу:

Оценка
Най-ниската е 1, най-високата 5
Ще харесаш още
Бежанци пред дверите на Европа Бежанци пред дверите на Европа Зигмунт Бауман 2016 г.
Цена: 12.00 лв.
Между лавъра и кръста Между лавъра и кръста Людмила Калоянова 2020 г.
Цена: 20.00 лв.
Рихард Давид Прехт

Виж всички книги от автора