7,00 лв.

Приказки: Оскар Уайлд

Оскар Уайлд
Дамян Яков
Изчерпано количество
Оценка 5.0 от 2 гласа
7,00 лв.

Книга, включваща двата сборника с приказки на гениалния Оскар Уайлд.

Драматург, романист, разказвач, есеист и поет, Оскар Уайлд (1854 - 1900) е една от най-големите знаменитости на своето време. Пиесите му се играят с феноменален успех, романът "Портретът на Дориан Грей" е посрещнат с възторг, приказките му затрогват, поезията му вълнува. Води бляскав светски живот до 1895-а, когато е изправен на съд за "непристойни нрави" и осъден на две години затвор. Умира в Париж на четиридесет и шест годишна възраст, в нищета и забравен от всички. До ден днешен брилянтното му остроумие остава ненадминато. Настоящето издание включва приказките от сборниците "Щастливият принц" (1888) и "Къщата на наровете" (1892).

"Моите приказки са донейде за децата и донейде за всички онези, които са съхранили детската способност да се удивляват и да се радват."
Оскар Уайлд

"Вашата проза е от малкото, които ме вълнуват. Нейната буреносност е съградена от същностно мечтание, тя е затрогваща чрез невъобразима интелектуална изтънченост и човечна чрез упадъчната атмосфера на красотата. Това е чудо и връх в писателското майсторство."
Стефан Маларме в писмо до Оскар Уайлд

Информация за "Приказки: Оскар Уайлд"
  • Клас 6
  • Брой страници 180
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2004
  • Националност автор Ирландия
  • Размер см 17 x 22 см.
Оскар Уайлд
За автора

Оскар Уайлд е ирландски и британски драматург, писател и поет. Роден е на 16 октомври 1854 г. в Дъблин. Завършва с отличие колежа „Тринити“ и след това заминава за Оксфорд, за да продължи изучаването на класическа литература и философия.

Отпечатването на романа „Портретът на Дориан Грей“ (1890) му спечелва славата на модерен писател с оригинален талант, затвърдена и от феноменалния успех на неговите пиеси. Автор е на девет комедийни пиеси. Изключително популярен става със своите афоризми и анекдоти, както и с остроумния диалог, характерен за много от произведенията му, сред които и Кентървилския призрак.

Оскар Уайлд (46-годишен) умира от менингит на 30 ноември 1900 г., беден като просяк и забравен от всички.