20,00 лв.

1000 мозъка. Нова теория за интелекта

Джеф Хокинс
20,00 лв.

Как мозъчните клетки се обединяват, за да създадат интелекта и съзнанието? По какъв начин си взаимодействат, за да могат да прочетат книга, да научат нов език, да създадат нова теория? Въпреки големия напредък в областта на невронауката през последните години, в нея все още има много повече въпроси, отколкото отговори.

Компютърният инженер и специалист по невронаука Джеф Хокинс предлага елегантна, но и революционна теория, която не само би могла да обясни как се ражда интелектът, но и как да създадем истински изкуствен интелект. Според Хокинс нашето съзнание се ражда от синхрона на хиляди малки „мозъци“, мрежи от неврони, всяка от които изпълнява едни и същи функции, но в диалога си с останалите коригира своите представи. Така мозъкът функционира чрез взаимодействие, чрез „демокрация“. В книгата „1000 мозъка“ на достъпен език авторът обяснява механизмите на това взаимодействие – какви „изчисления“ според него стоят в основата на нашето мислене и какво означава това за начина, по който възприемаме света, помним, учим. Както и дали бихме могли да приложим същите „изчисления“ в една мислеща и възприемаща света машина, универсален изкуствен интелект, какъвто все още не е създаден.

Толкова въодушевяваща, толкова стимулираща, че ще хвърли съзнанието ви във вихрен водовъртеж от възбуждащо провокативни идеи – ще ви се прииска да хукнете и да ги споделите с някого.
Ричард Докинс

Информация за "1000 мозъка. Нова теория за интелекта"
  • Език Български
  • Брой страници 280
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2024
  • Размер см 16 х 23 см.
За автора

Няма добавена информация