Шах

19 резултата

19 резултата

За истинските ценители на красотата на шаха и за начинаещите почитатели на играта – това е категорията за Вас.

Тук са събрани множество примери за настолен шах, който ще бъде както повод за забавление у дома, така и красива декорация, която всеки естет и декоратор може да оцени.

Изберете сред многообразието от предложения, които включват в една кутия едновременно шах и табла, или се спрете на декоративните ръчно изработени шахове с висока колекционерска стойност. 

Какво трябва да знаете за шаха?

Шахът е класическа настолна игра, която се играе върху дъска с 64 квадратчета – бели и черни, върху които да се движат фигурките на противниците.

Всеки играч получава 16 фигурки, които включват по една царица и един цар, два офицера, два коня, два топа и осем пешки. Всяка фигурка се движи по полето по определен начин, но целта на всички е да защитят царя и да атакуват противоположния.

Играта започва, като първо на ход са белите фигурки. Това поражда естествено предимство за играча, започнал играта, но не ограничава възможностите за победа и на другия участник.

Начините, по които една игра на шах може да се протече, са наистина безкрайни, като само след третия ход математиците изчисляват, че има над 121 милиона възможни начина, по които да се развие остатъкът от играта.

Трудно е да се определи къде точно за първи път е била изиграна първата партия шах. Експертите спорят за начина, по който е възникнала тази игра, както и за мястото на произхода – смята се, че първата подобна игра се е изиграла някъде между III и IV век в Индия, но Китай и Персия също изявяват претенции относно авторството.

Повечето експерти се съгласяват, че през 1200 година в Южна Европа се изменят досега познатите правила и започва да се формира ранна версия на този шах за двама, който познаваме днес. 

Постепенно до 18 век играта започва да се разпространява и в Западна Европа, като популярността на шахмата става най-голяма през 19 век. Тогава се появяват множество шахматни клубове, наред с литература по темата и състезания между играчите.

Какво различава шаха от останалите игри?

Най-видната разлика е мащабът на шаха – в която и точка на света да попаднете, ще можете да срещнете човек, който цени тази игра. Но това не я прави съвсем подходяща за всекиго. Тя е създадена за тези хора, които не се притесняват да отделят време, в което пълната им концентрация да е насочена в дадена посока.

Същевременно трябва да обърнем внимание на ползите от шаха. За разлика от това, което е вярно за много други игри, времето, прекарано над дъската с черните и белите квадратчета, Ви помага да развиете умствените си способности, аналитичното мислене, логиката и умението Ви да изграждате и следвате стратегии.

Какви видове шах предлагаме и за кого са подходящи?

Ако се чудите кое от всичките ни предложения за луксозен шах ще е най-подходящият избор за Вас, както и кое да изберете за подарък, бъдете готови да се изгубите из огромно разнообразие.

Някои предпочитат да заложат на класиката - дървен шах с красив външен вид, други предпочитат стъклен шах, трети - такъв с метални фигурки.

За истински красивия и качествено изработен шах цена няма – изберете дървен шах и табла с класически външен вид или пък такъв, изработен от орех.

А ако избирате за най-големите ценители, можете да изненадате получателя на този специален подарък с игра с шахматни фигурки, създадени да наподобяват истински произведения на изкуството.

Защо да се доверите на Orange center?

В Orange по всяко време на деня можете да откриете разнообразие от комплекти за шах и дама, дървени шахматни дъски – всички с висококачествена изработка, но на добра цена.

Наред с изброеното в тази категория обаче ще срещнете и игри за всички възрасти, продукти за Вашите хобита, за работа, за училище и такива, подходящи за подарък. А докато избирате между всичко това, можете да се натъкнете и на следващото четиво от художествената и нехудожествената литература, с което да прекарате свободното си време.

Когато и да решите да разгледате продуктите в селекцията на Orange, в онлайн книжарницата Ви очакват разнообразни продукти, които ще пристигнат до Вас в най-кратък срок. При поръчки на стойност над 49,80 лева пък доставката е безплатна за цяла България.

Виж повече