Табла

25 резултата

25 резултата

Ако търсите възможност да тествате способностите си на стратег, изберете любимото средство за целта от хиляди години насам – таблата за игра. Тук ще откриете всички предложения на Orange center.

Изберете сред разнообразието от продукти с качествена изработка и красиви дизайни. На кое от всички предложения да се спрете и как да направите своя избор – възползвайте се от насочващата информация тук, за да направите своето решение.

Игра табла – правила, произход и особености

Това е игра, която хиляди години наред е обичана от хората със стратегическо мислене и любов към надпреварите.

Историята на играта започва още преди 5 000 години, като според някои историци това се е случило първо в Древна Персия.

Таблата е обикната от хора от цял свят, като днес разполагаме с доказателства, че дори фараоните в Египет са се наслаждавали на подобна на табла игра, а освен тях и древните гърци. Но най-много за играта са направили римляните, които я разпространяват из Европа.

До днес таблата продължава да присъства в домовете на безброй семейства по света, въпреки многобройните опити в историята играта да бъде унищожена. Църквата най-често се опитва да забрани играта на табла, заради хазартния ѝ характер.

Най-скорошната промяна в правилата се случва през 20-те години на миналия век, когато в САЩ въвеждат удвояващото зарче.

В играта участват двама души, които разполагат с 15 броя пулове, които трябва да придвижат през цялото поле от 24 позиции, преди да успеят да ги изведат извън играта. Играчът, който първи успее да извади всички пулове, е победителят.

Преместването на пуловете става според резултата от хвърлените зарове. Ако играчът прецени, може да премества пуловете си два пъти при резултат от зарове с различни числа, а при чифт – четири пъти.

Решаващ фактор при играта на табла е не само късметът, но и умението на играча да създава стратегии и да предвижда ходовете на опонента си.

Какви предимства има играта на табла?

Подобно на шаха, с който таблата често е сравнявана, тази игра е не само приятен начин, по който да прекарате следобеда си, но и метод за развиване на редица способности.

С играта на табла можете да подобрите своята логика, памет и когнитивни умения. Според множество експерти играта на табла от ранна възраст позволява на децата да се учат да смятат по-лесно, но и да развиват стратегическото си мислене, както и самоувереността и самостоятелността си.

Какви видове табла предлагаме?

В категорията ще откриете разнообразни предложения от продукти, изработени от висококачествени материали. Изберете игра на табла за двама, подходяща за подарък на дори най-взискателните играчи и ценители.

Сред селекцията ни попадат ръчно изработени табли, създадени чрез техниката, позната с името „Интарзия“, или още „Инкрустация“, при която различните видове фурнир се режат на фигури от майстори артисти.

Впоследствие фигурите се подреждат и влагат една в друга. По този начин таблата добива красив вид, който не може да бъде повторен, а всяка дъска е уникална.

В категорията ще откриете както табли, които функционират и като дъска за шах, така и модели с интересни дизайни, които ще се харесат на колекционерите. Включили сме традиционни табли, както и такива в умален размер, които са удобни за пренасяне.

Сред тях ще откриете табли, изработени от орех, махагон, венге, палисандър, фосилна гора или дървени игри с вид, който имитира този на висококачествените материали и не отстъпва по тяхната красота. Има ги дори и кожените табли, които предоставят съвсем различно усещане от играта.

Защо да се доверите на Orange center?

Ние предлагаме интересните настолни игри – от класическите до съвременните, всички събрани на едно място, сега Вие сте на ход. Изберете с коя игра ще прекарате следващите моменти със семейството си вкъщи и направете своята поръчка по всяко време на деня. Тя ще пристигне при Вас в най-кратък срок, а при покупки на стойност над 49,80 лева доставката е безплатна.

Не забравяйте да разгледате и богатото разнообразие от книжни предложения, както и от продукти за училище, за работното място, за Вашите хобита, както и нашите предложения за подарък.

Виж повече