24,90 лв.

1979

Вал Макдърмид
24,90 лв.

Призната за един от най-добрите автори на криминални романи, с множество награди и армия от верни фенове по целия свят, Вал Макдърмид демонстрира класата си с първа книга от нова увлекателна поредица. С нея тя ни връща в недалечното минало, но предразполага към много размисъл за настоящото. За „1979“ авторката се осланя на опита си като журналист и засяга теми, свързани с класова принадлежност, пол, сексуалност и политика, на фона на рисковани разследвания за корупция и безредици в Глазгоу в онези смутни години.

Още в началото си 1979-та година разтърсва Шотландия със снежни виелици, стачки и политически вълнения. Но за младата журналистка Али Бърнс всички сътресения са шанс да направи своя мечтан пробив. Али е сред малкото жени в редакцията на популярен вестник и се нуждае от нещо сензационно, за да започнат колегите ѝ най-после да я приемат сериозно. След като обединява сили с начинаещия разследващ журналист Дани Съливан, това може да стане факт.

Дани вече работи по интересна следа, свързана с международни данъчни злоупотреби. Той успява да събере достатъчно доказателства, но има един проблем – не може да пише толкова добре, колкото Али. Тя е готова да му помогне да подготви силен материал, който да привлече вниманието на влиятелните фактори във вестника. Набрала скорост и вдъхновена от първия успех, Али също се готви за нещо голямо.

Една от най-обсъжданите теми в Шотландия по това време е предстоящият референдум за независимост. Мнозина изцяло подкрепят идеята, дори са готови на по-радикални действия. Али се натъква на терористична група, която планира бомбени атентати с помощта на ИРА. Тя обаче има нужда от Дани, който да стане част от групата, за да проследи всичко от първа ръка. Двамата усещат, че с тази история ще бетонират успеха си, но пропускат нещо съществено – забъркват се в опасна игра, защото със своите разкрития си създават могъщи врагове...

С новия си бестселър Вал Макдърмид ни потапя в опасния свят на журналистическите разследвания, където всяко голямо разкритие може да има фатални последици. Тя пресъздава автентично един от най-турбулентните периоди в британската история. Романът улавя духа на онези времена във всички области на живота и особено на журналистиката, в която жените са пренебрегвани и са жертва на ширещия се с пълни сили сексизъм.

Информация за "1979"
  • Език Български
  • Брой страници 448
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2023
  • Размер см 14 х 21 см.
Вал Макдърмид
За автора

Вал Макдърмид, автор на криминални и трилър романи, е родена на 4 юни 1955 година в Кърколди, Файф, Шотландия.  

Работи като журналист в продължение на 14 години, но след успеха на първите ѝ две книги се посвещава на писателската кариера.  

Днес тя е позната като една от кралиците на кримитата, а повечето ѝ романи спадат към направлението на трилърите познато като „тартан ноар“. Книгите ѝ са преведени на над 30 езика и са издадени в над 10 милиона екземпляра по света.