15,99 лв.

Автобиография на един труп

Сигизмунд Кржижановски
Аквариус
Наличен
Оценка 5.0 от 1 глас
15,99 лв.

Разкази и новели от автора на Итанесиес.

"Сигизмунд Кржижановски (1887 - 1950) е роден в Киев, пътешествал в предвоенна Европа, владял свободно половин дузина езици, живял в миниатюрна стаичка на "Арбат", сценарист на филми, редактор на Голяма съветска енциклопедия (Большая советская енциклопедия) и на какво ли още не.

Случайното откриване на архива му превръща Кржижановски в истинска литературна сензация от Москва до Ню Йорк. Завръщането му е рядък пример за съществуването на литературна справедливост. Побратим на Бартълби и първи братовчед на Кафка по Мюнхаузенова линия, този космополит стои редом до крехки гиганти като Песоа, Валзер и Чапек - техен съвременник - тогава и сега, със спокойната метафизична усмивка на Чешърския котарак, наблюдаващ от миниатюрната си мансарда кипящия живот на следреволюционна Москва.

В генеалогията на фантастичния разказ Кржижановски е липсващото звено във веригата, започваща от По, Гогол и Андерсен, минаваща през Хотърн и стигаща до Борхес. Кржижановски е истински литературен гросмайстор, а "Автобиография на един труп" съдържа някои от най-добрите му партии.

Ръкописите наистина не горят."

Момчил Миланов

Информация за "Автобиография на един труп"
  • Език Български
  • Брой страници 332
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2018
  • Размер см 12 x 19 см.
За автора

Сигизмунд Кржижановски

Виж всички заглавия от автора

Няма добавена информация