14,00 лв.

Бачо Киро

Змей Горянин
Българска История
Наличен
14,00 лв.

Романът "Бачо Киро" на Змей Горянин пренася читателя в епохата на Възраждането, а чрез личната история на учителя революционер Киро Петров от Бяла черква са проследени дълбоките процеси на промяна в българското общество през втората половина на XIX век.

Главният герой е отражение на своите съвременници с техните стремежи, надежди и страхове. Съдбата му е сходна с тази на десетки борци за свобода, завършили живота си на бесилото. Светозар Акендиев Димитров, както е рожденото име на писателя, отделя специално внимание в творчеството си на националноосвободителните борби и чрез силата на литературата прави читателя съпричастен с тях.

Oригиналното издание на романа "Бачо Киро" излиза в две части през 1936 и 1937 г. и се радва на голям интерес. За съжаление, съдбата на Змей Горянин след 9 септември 1944 г. е злощастна. Той е осъден от т.нар. Народен съд, а книгите му са включени в списъците с вредна литература. След години на забвение историята на Бачо Киро отново е пред вас, за да напомни за примера на един бележит българин.

Информация за "Бачо Киро"
  • Брой страници 264
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2021
  • Националност автор България
  • Размер см 14 x 21 см.
За автора

Няма добавена информация