5,00 лв.

Балансирано диабетично хранене

Емилия Поптодорова
Хомо Футурус
Наличен
Оценка 5.0 от 1 глас
5,00 лв.

Първото, което трябва да помни диабетикът е, че тъй като способността на тялото да поема захарта е увредена, организмът никога не трябва да се претоварва.
Във всекидневието това означава, че човек трябва да приема храната на три пъти редовно в умерени количества - закуска, обяд и вечеря - заедно с две или три редовни закуски между тези хранения, например, в 11ч., следобеден чай и малко хапване преди лягане. За инсулинозависимите диабетици храната трябва да се приема 15 до 30 минути след инсулиновата инжекция, за да може инсулинът да се поеме от кръвния поток и да е готов да се справи с храната. Храненето е основата на контролирането и на двата вида диабет и предна линия на атаката при стабилизирането на кръвната захар. Днес храненето на диабетика не се различава много от това на здравия човек: поне 5 порции плодове и зеленчуци на ден, по-малко от 30 % от калориите да се приемат от мазнините (като повечето мазнини трябва да бъдат моно- и полиненаситени), да се намали приемът на сол (натрий) и сладки храни и да се ядат много растителни влакна (целулоза).

Информация за "Балансирано диабетично хранене"
  • Език Български
  • Брой страници 160
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2004
  • Националност автор България
  • Размер см 20 x 14 см.
За автора

Емилия Поптодорова

Виж всички заглавия от автора

Няма добавена информация