6,99 лв.

Библиотека на ученика: Евгений Онегин

А. С. Пушкин
Скорпио
Наличен
Оценка 5.0 от 1 глас
6,99 лв.

Романът в стихове "Евгений Онегин" е безспорният връх на Пушкиновото литературно творчество, най-внушителната му и блестяща художествена изява. Според известните думи на В. Г. Белински това е най-задушевното произведение на А. С. Пушкин, любимата рожба на неговата фантазия, отразила най-пълно личността и душата на великия национален поет. Тази гениална творба е своеобразен синтез на цялото поетическо развитие на своя бележит създател и поставя началото на класическия етап в историята на руския роман.
Жанровата уникалност на "Евгений Онегин" е несъмнена и предизвиква остра полемика в тогавашната руска критика. Това е първият "роман в стихове" в руската литература и в едно от писмата си до П.А.Вяземски от ноември 1823г. смият Пушкин говори за "дяволската разлика" между този необичаен жанров тип и класическите образци на жанра.
проф. д.ф.н. Петко Троев

Информация за "Библиотека на ученика: Евгений Онегин"
  • Клас 9
  • Брой страници 224
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2021
  • Размер см 14 х 21 см.
А. С. Пушкин
За автора

Александър Сергеевич Пушкин е руски поет, драматург, литературен критик, историк, публицист и белетрист, основоположник на руския реализъм в литературата и един от най-влиятелните литературни фигури от началото на 19-ти век.

Много от неговите произведения са считани от критиците за шедьоври, като най-отличим сред тях е "Евгений Онегин".