20,00 лв.

Братята генерали разказват. Спомени на Владимир и Георги Вазови

Владимир Вазов, Георги Вазов
Българска история
Наличен
20,00 лв.

България дължи наистина много на фамилия Вазови. Произведенията на Патриарха на българската литература са добре познати на поколенията, но не по-малка заслуга за развитието на обществото ни имат Владимир и Георги Вазови.

„Братята генерали разказват“ е книга, която трябва да прочетете. Нейните страници ни разкриват вътрешния свят на тези две бележити личности, посветили живота си в служба на България.

Читателят ще се запознае както с мемоарите на Владимир Вазов, обхващащи три десетилетия военна служба – от 1887 до 1917 г., така и със спомените на Георги Вазов, описващи атмосферата на Балканските войни през 1913 г.

Изданието е ценно с това, че в него се съдържат и спомени за недотам известни периоди от биографиите на двамата братя. Владимир Вазов често е свързван с Дойранската епопея, но малцина знаят за изминатия му път от младши офицер до назначаването му за командир на 9-Плевенска дивизия. Георги Вазов пък е свързван най-вече със завладяването на Одринската крепост през март 1913 г., но неговите спомени покриват и един период, в който той е повече политик, отколкото военен.

Освен всичко това, книгата представя и неподправен разказ от бойните полета на Балканската, Междусюзническата и Първата световна война, в който героизмът на българската армия често се сблъсква с проблеми, излизащи извън възможностите на обикновения войник.

Информация за "Братята генерали разказват. Спомени на Владимир и Георги Вазови"
  • Брой страници 284
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2023
  • Националност автор България
  • Размер см 14 х 21 см.
За автора

Няма добавена информация