18,00 лв.

Чернобилска молитва

Светлана Алексиевич
Парадокс
Изчерпано количество
Оценка 5.0 от 1 глас
18,00 лв.

Можем ли да си представим ужаса, който са преживели жителите на Чернобил?

Светлана Алексиевич е Нобеловият лауреат за литература за 2015 г. Отличието бе присъдено на белоруската писателка за нейното „многозвучно писане, монумент на страданието и смелостта в нашето време“. Онова, което тя прави, отбелязват от Шведската академия, е да задълбочи разбиранията ни за цяла епоха – чрез своя изключителен метод грижливо да създава колажи от човешки гласове.

Светлана Алексиевич е родена през 1948 г. в украинския град Ивано-Франкивск, родителите ѝ са белорусец и украинка. След края на военната служба на бащата семейството се мести в Беларус. Светлана учи в гимназията, после завършва журналистика в университета в Минск (1967-72 г.). Алексиевич работи като учител и журналист. Всеки от трудовете ѝ е плод на мащабни проучвания – интервюта с между 500 и 700 души, преглед на хиляди документи, посещения на терен. Наричана е „археоложката на комунизма“.

Информация за "Чернобилска молитва"
  • Език Български
  • Брой страници 308
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2017
  • Националност автор Украйна
  • Размер см 14 x 21 см.
Светлана Алексиевич
За автора

Светлана Алексиевич

Виж всички заглавия от автора
Светлана Алексиевич е родена на 31 май 1948 в украинския град Станислав в семейстово на баща беларусец и майка украинка. Израства в Беларус. След като завърша училище, работи като репортер в няколко местни вестника и за кратко е в първото риболовно списание на Беларус, преди да стане кореспондент на литературното списание „Неман“ в Минск.
 
Алексиевич прави журналистическа кариера като пише повествования по интервюта със свидетелите на най-драматичните събития в СССР като Втората световна война, Съветско-Афганската война, падането на СССР, и аварията в АЕЦ Чернобил. След преследване от режима на Лукашенко, тя напуска Беларус през 2000 година. Получава закрила от международната мрежа International Cities of Refuge Network и през следващото десетилетие живее последователно в Париж, Гьотеборг и Берлин. През 2011 година Алексиевич се връща обратно да живее в Минск.