Магазини
Любими
15,00 лв.

Дълг и чест: Четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Зина Маркова
Захарий Стоянов
В наличност
0%
15,00 лв.

SKU: 9789540912394

Тегло кг: 0.348

Художник: Васил Горанов

ISBN: 9789540912394

Автор: Зина Маркова

Издателство: Захарий Стоянов

Език: Български

Брой страници: 176

Вид корица: Мека

Година на издаване: 2018

Националност автор: България

Размер см: 14 x 21 см.

Годината е 1868 г. На повика на поробена България, на повика на времето се отзовават двамата войводи Хаджи Димитър и Стефан Караджа, които се заемат да прехвърлят оттатък Дунава голяма и добре подготвена чета. И го правят. „Със своята кръв четниците отбелязват оная знаменита пътека до Бузлуджа, които годините не могат да заличат. А признателните поколения я превръщат в истинска народна магистрала, за да не заглъхнат никога гордите стъпки на войводата Хаджи Димитър.“ – тези редове са от началото на книгата на именитата историчка Зина Маркова (1940-2004) „Четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“, която е част от популярната поредица на издателство „Захарий Стоянов“ „Дълг и чест“. Тази дръзка революционна проява, разтърсила смълчаните поля и долища на България, не е нещо случайно, затуй авторката – именита историчка, я разглежда във връзка с революционния патос на българската емиграция и отношението между „младите“ и „старите“ в освободителното движение. Хаджията ръководи приготовленията на четата главно в Букурещ и Плоещ, Стефан Караджа събира четници и парични помощи в Браила и Гюргево. В Браила са и знамената на четата. И четниците застават под тези знамена – рамо до рамо беден селянин до заможен търговец, събрани от всички краища на България, обединени от стълбовете – двамата войводи, чийто хайдушки и емигрантски живот Зина Маркова описва детайлно, за да разберем жертвоготовността, с която те са поели своята Голгота. Естествено най-силните страници са посветени на жестоката, но героична участ на четата, на Стефан Караджа, който умира от раните си в русенския затвор и лишава Мидхад паша от удоволствието да го качи на бесилката, пък Бузлуджа вижда как знае да умира българинът за свобода, как лее той кръвта си за своето Отечество“. „Тя (четата), която дойде отвън, удари само набата, биенето на който раздруса низините и ги подготви за благодатното семе на революцията. Изстрелите на четата стряскат не само турската империя. Европа заговаря за българите. В книгата читателите ще намерят пълния списък на четата, както и Закона на Хаджи-Димитровата чета.

* Сроковете за доставка могат да бъдат удължени и по време на кампании, както и в зависимост от наличностите на поръчаните артикули.

Доставка до твой адрес
  • При теб до 3 работни дни
  • Цена за доставка с куриер - 4.90 лв.
  • Безплатна доставка (за поръчка над 49.80 лв.)
Доставка до офис на куриер
  • Цена за доставка до офис - 4.90 лв.
  • По-кратък срок за доставка
Доставка до магазин на Orange Center
  • Доставката до магазин е безплатна!

Онлайн магазин orangecenter.bg уверява своите клиенти, че съгласно чл. 55, ал.1 от Закона за защита на потребителите, имат правото да се откажат / или заменят получена от тях стока в срок от 14 (четиринадесет) работни дни от датата на получаване на стоката САМО при условие, че продукта е:

- в оригиналният си вид и качествени характеристики, със запазена оригинална опаковка и етикет, като не се счита за повредена опаковката, цялостта на която е била нарушена по начин, единствено позволяващ отделянето й от стоката.

- без следи от употреба (скъсване, надраскване, счупване или други повреди), както и няма други повреди, причинени от неправилна употреба.

Повече информация за връщане и замяна на стока ще намерите тук.

Остави коментар

Не е необходимо да имате създаден профил, за да оставите коментар


За автора

Зина Маркова

Няма добавена информация