12,00 лв.

De Profundis: От дън душа

Оскар Уайлд
12,00 лв.

През 1895-а Оскар Уайлд е изправен на съд заради своите предпочитания към собствения си пол и сърдечната си връзка с лорд Алфред Дъглас. Осъден е на две години затвор, които излежава в Редингската тъмница.

Там се ражда De profundis - изповед, размисъл и откровение „от дън душа", както сочи заглавието, заимствано от псалом 129: De profundis clamavi ad te Domine, („От дън душа викам към Тебе, Господи").

Оскар Уайлд умира на едва 46 години, самотен, низвергнат и несретен. Ала остават безсмъртни неговите затрогващи и мъдри приказки, виртуозният роман „Портретът на Дориан Грей" , безподобно остроумните пиеси, изящните стихове и дълбоките есета.

Информация за "De Profundis: От дън душа"
  • Брой страници 96
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2022
  • Националност автор Ирландия
  • Размер см 13 х 20 см.
Оскар Уайлд
За автора

Оскар Уайлд е ирландски и британски драматург, писател и поет. Роден е на 16 октомври 1854 г. в Дъблин. Завършва с отличие колежа „Тринити“ и след това заминава за Оксфорд, за да продължи изучаването на класическа литература и философия.

Отпечатването на романа „Портретът на Дориан Грей“ (1890) му спечелва славата на модерен писател с оригинален талант, затвърдена и от феноменалния успех на неговите пиеси. Автор е на девет комедийни пиеси. Изключително популярен става със своите афоризми и анекдоти, както и с остроумния диалог, характерен за много от произведенията му, сред които и Кентървилския призрак.

Оскар Уайлд (46-годишен) умира от менингит на 30 ноември 1900 г., беден като просяк и забравен от всички.