28,00 лв.

Детска игра Djeco - Yams

 
Изчерпано количество
Оценка 5.0 от 1 глас
28,00 лв.

Детската игра "Yams" много наподобява традиционната игра "Yahtzee"("Яци"), но във версия, подходяща за деца.

В нея могат да се включат до четирима участници. Всеки от тях получава по една дървена игрална дъска с изображения на животни. Дъските на играчите са еднакви, като се различават само по цвета - жълт, зелен, син или виолетов. Играчите получават и по седем жетона, като за всеки участник, цветовете на жетоните съответстват на цвета на дъската му. Какво още подрънква в кутията? Пет дървени зарчета - еднакви помежду си, но не съвсем обикновени. Те нямат точки, с които се обозначава цифра, а вместо това на всяка страна има весела картинка на животно - папагал, слон, лъвче, маймунка, кит или хамелеон. Е, всяка от тези муцунки ще видите и на игралните дъски.

Участниците се редуват да хвърлят зарчетата - първи хвърля най-малкият. Той има право на три поредни хвърляния на зарчетата. След него, по часовникова стрелка се продължават останалите.
Целта на всеки е... да спечели играта, разбира се. Това обаче може да стане по два начина. Първият е, този, който хвърля заровете, да е наистина голям късметлия и да направи "ямслам". "Ямслам" се нарича комбинация, при която на всяко от петте зарчета се е паднала еднаква картинка - например пет папагала или пък пет хамелеона и т.н.. Тогава участникът автоматично печели!

Но има и още един път към победата. В този случай ще ви трябват и стратегически умения. Целта ви е да при хвърлянето на зарчетата, (поне един от трите пъти, когато дойде вашият ред), е да получите три еднакви животни - три лъвчета или три слончета, три кита, три папагала и т. н. Това ви дава право да поставите върху дъската, на рисунката на конкретното животно, един жетон. А който първи подреди три жетона един до друг в редица, печели играта! Но обърнете внимание - ако вече на дъската ви има поставен жетон, няма да ви е все едно кое животно ще се падне три пъти.

Ако искате да имате комбинация с животното, което е нарисувано на съседното поле до подредения жетон (за да се приближите към довършването на редицата!), когато то се падне, можете да отделите зарчето. При второто и третото хвърляне участвате с по-малко зарове - само с четири, като се надявате да хвърлите две еднакви животни, за да направите комбинацията и да подредите втори жетон. Ще ви направи впечатление също, че освен с рисунки на животни, на игралната дъска има и полета, на които има звездички. На поле с четири звездички можете да сложите жетон, когато хвърлите четири еднакви животни (независимо какви). А на поле с пет звездички - жетон се слага за пет животни, които обаче не са еднакви, а всяко е различно. Защото, да не забравяме, пет еднакви животни означава "ямслам", което е незабавна победа!

Играта е чудесен начин за децата да се забавляват заедно у дома с нещо различно от технологична джаджа. И разбира се, да станат по-съобразителни!

Съдържание: 28 жетона, 4 табла, 5 зара

Информация за "Детска игра Djeco - Yams"
  • SKU 3070900052093
  • Производител Djeco
  • Материал дърво
  • Брой играчи 2
  • Марка Djeco