30,00 лв.

Димитър Талев, том 11: Повести и разкази

Димитър Талев
Захарий Стоянов
Наличен
Оценка 5.0 от 1 глас
30,00 лв.

Посвести и разкази от Димитър Талев в том 11 от поредицата Съчинения в 15 тома.

Димитър Талев беше един от онзи по-висш тип хора, които живеят постоянно, непосредствено, интимно с живота на народа, на родината. "Аз бих се отрекъл от вечна, омировска слава, ако заради нея би трябвало да стоя далеч от народа си - казваше той. Беше човек и творец на дълга, на вярата и любовта. Остави завети, достойни да бъдат следвани от младите: "За да станеш писател, трябва да си раздвижен от една голяма идея, която да те е овладяла неудържимо." Стоян Каролев

Информация за "Димитър Талев, том 11: Повести и разкази"
  • Език Български
  • Брой страници 512
  • Вид корица Твърда
  • Година на издаване 2018
  • Националност автор България
  • Размер см 17 x 24 см.
Димитър Талев
За автора

Димитър Талев е роден в град Прилеп, в областта Македония, тогава все още под османска власт, на 1 септември 1898 година. Расте в семейството на майстор железар и ковач, в чийто дом владее дух на патриархална сърдечност и възрожденски патриотизъм.

Тетралогията – „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“ е първият и уникален по обхват и дълбочина в българската литература романов епос за подготовката, зенита и епилога на Илинденско-преображенското въстание, изобразено като исторически закономерен, неизбежен етап от многостепенния процес на разгръщане на Българското национално възраждане и национално-демократична революция.