16,00 лв.

Еротична класика

Колектив
Фама +
Наличен
Оценка 5.0 от 2 гласа
16,00 лв.

Един сборник, в който се съдържат различни произведения от трима от най-видните класици, автори на еротична литература. Впуснете се в едно приключение заедно с литературата, която е била забранена за времето си.

Джовани Джакомо Казанова (1725 - 1798) е италиански авантюрист с бурен живот - бил е дипломат, търговец, шпионин, политик, преводач и писател. Автор е на над двайсет творби в различни жанрове, но е знаменит най-вече с многотомната, публикувана посмъртно "История на моя живот", в която описва безбройните си любовни похождения. Творбата излиза, макар и цензурирана, през 1825 г., но през 1834-а е забранена, както и всичко написано от Казанова. В пълния си вид мемоарите са публикувани едва през 1962 г. През 2010-а Националната библиотека на Франция купува оригиналния ръкопис за 7 милиона евро.

Д.А.Ф. маркиз Дьо Сад (1740 - 1814), писател и философ, дължи своята слава на еротичните си творби. Волнонравният му живот е в съответствие с волнодумството и през 1772г. той е осъден на смърт за "содомия и отровителство". По-късно присъдата е заменена със затвор, по време на Френската революция е освободен, но през 1801 г. отново е задържан заради романа си "Жюстин". Обявен е за душевноболен и изпратен в психиатрично заведение, където остава до края на живота си. Преоткрит е през ХХ в., когато фройдизмът добива размах, а сюреалистите го обявяват за "апостол на анархическите своеволия".

Гийом Аполинер (1880 - 1918), велик поет, прозаик и критик, е възлова фигура в артистичния авангард от началото на ХХ в. Лиричен и омаен в стиховете и в разказите си, той е в известен смисъл и приемник на Сад, когото нарича "божествения маркиз" и "най-свободния ум, съществувал някога". Еротичните повести "11 000 камшика" и "Похожденията на един млад донжуан" се случва да шокират дори и днес. След появата в Турция на "Похожденията..." (2009) издателят и преводачът са подведени под съдебна отговорност, въпреки и намесата на учени и творци, определящи книгата като "знаково литературно поизведение за епохата".

Информация за "Еротична класика"
  • Език Български
  • Брой страници 256
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2016
  • Размер см 14 x 21 см.
За автора

Няма добавена информация