17,00 лв.

Фабиан и хаосът

Педро Хуан Гутиерес
Жанет-45
Ограничена наличност
Оценка 5.0 от 1 глас
17,00 лв.

Куба е страст, танци и забавления, но има и тъмна страна. Педро Хуан Гутиерес я описва без цензура.

От автора на Мръсна хаванска трилогия.

Живеехме в два противоположни, антагонистични свята. Онази прашна, тъмна и клаустрофобична обстановка, в която живееше Фабиан, беше странна, но ме привличаше. Не знам защо. Може би защото беше свят, в който можех да вляза и да го проучвам, свят абсолютно различен от моя. И евентуално да открия интересни неща. Да любопитствам. Това правех винаги. Душех. Надничах навсякъде.

Фабиан беше пълната противоположност. Живееше като изтънчена и претенциозна кубинска госпожица от XIX век. Заради упадъчния, декадентски лукс в неговата къща – не точно лукс, по-скоро екстравагантна и необичайна бъркотия – можеше да се предположи, че беше богат наследник на някоя сакарократска фамилия от XIX век. Богаташи или бивши богаташи, западнали след революцията. А аз се отъждествявах по-скоро с черните, груби и необразовани роби, отколкото с белите издокарани, всезнаещи и придаващи си важност мамини синчета.

Живеех с трескавото желание да бъда винаги на открито, на светло, да спортувам, да имам жени, да върша каквато и да е тежка работа, за да припечелвам малко пари и да продължавам да вървя напред, макар и препъвайки се. Понякога имах ясното съзнание, че с грубост си проправям път в живота. Деликатността и изисканите тънкости ми бяха чужди. Нямах нищо общо със зеления чай, бисквитките и класическата музика. Така че лесно забравих за съществуването на Фабиан. Неговото присъствие в класа беше като присъствието на чиновете. Не го поглеждах. Не съществуваше.

"Открива самото сърце на Куба с безпределна прямота." Тайм аут

Информация за "Фабиан и хаосът"
  • Език Български
  • Брой страници 256
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2018
  • Националност автор Куба
  • Размер см 13 x 20 см.
За автора

Педро Хуан Гутиерес

Виж всички заглавия от автора

Няма добавена информация