18,00 лв.

Готи или българи: Историята на старите скити, траки и македонци

Д-р Ганчо Ценов
Гута-Н
Наличен
Оценка 5.0 от 1 глас
18,00 лв.

Историята на старите скити траки и македонци - забранена в България от 1944 до 1990 година.

…Значи, империята на Приам се е намирала между Фригия (Македония), Хелеспонта и Лесбос.
Тези думи на Омир нямат смисъл, ако се предположи, че Троя се е намирала на азиатския бряг на Хелеспонта, защото между Лесбос, Хелспонта и Азиатска Фригия няма суша. Те придобиват смисъл, като си представим Фригия в Македония или Тракия. От това се вижда, че Троя е била една държава, т.е. страна, а не един град или крепост. Това става още по-ясно, ако се разгледат народите, които воюват на страната на троянците или които образуват държавата на Приам.
Когато се четат имената на горните народи, се вижда, че населяват земите от река Бистрица и Вардар до Хелеспонта. Така например дарданците живеят на горния Вардар и на Струма, пеласгите по средния Вардар, където сега се намира Битоля, пеоните по протежение на Струма, траките и киконите в Тракия, недалеч от Мраморно море, след това тези, живеещи по Аксий (долния Вардар), халицоните по Струма, меоните в Македония, мизите в Мизия.
Всички тези народи са трако-македонски, а не азиатски народи. Значи, в Македония се е намирала Троя….

Информация за "Готи или българи: Историята на старите скити, траки и македонци"
  • Брой страници 264
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2018
  • Националност автор България
  • Размер см 15 x 21 см.
Д-р Ганчо Ценов
За автора

Д-р Ганчо Ценов е български историк и учен, работил в областта на българската история през Късната Античност и Ранното Средновековие, той е основоположник на теорията за произхода на българския народ. Формирането му идва от смесването на главно хуно-българи и гото-гети. Произхода на тези две групи, според него идва от стари трако-илири и келто-скити, които в историческо време са били автохтонни европейски народи от Херодовата Скития. Той смята, че Волжка България и средновековните тюркоезични волжки българи не са съществували. Заради тези свои теории Ценов не е приет в българските академични среди. Кандидатурата му за доцент по история в Софийски университет е отхвърлена. Той се установява в Германия, където остава до края на живота си. Книгите му са били забранени в България между 1944г. и 1990г.