14,00 лв.

Хумористична история на българите

Райко Алексиев
Българска история
Наличен
Оценка 5.0 от 1 глас
14,00 лв.

Райко Алексиев е български публицист и карикатурист. Основава високо тиражираният седмичен вестник "Щурец" през 1939г.

В тази книга сме подготвили една от най-интригуващите и остроумни творби на бележития Райко Алексиев – „Хумористична история на българите“. Произведението излиза първоначално на страниците на хумористичния вестник „Щурец“, но през 1937 г. се появява и като самостоятелно издание. Чрез една позната форма – хронологично изложение на българската политическа история – Райко Алексиев слага пръст в редица проблеми на българската народопсихология и много пороци в държавното управление на страната.

Стремежът да казва истината чрез сатира бележи целия живот на Алексиев. Хумористичният му талант успява да отрази огромно многообразие от теми, мисълта му прорязва навсякъде, а най-забележителното у него са уменията и на фейлетонист, и на карикатурист, който сам изработва илюстрациите към написаното и с това прави творбите си още по-въздействащи.

За съжаление, точно най-блестящите плодове на неговата мисъл ще се превърнат и в причина за ужасната му смърт. Между многото си сюжети „Щурец“ отпечатва и няколко недвусмислени карикатури на Сталин, които придобиват широка известност. Последният брой на „Щурец“ излиза на 8 септември 1944 г. Малко след това Райко Алексиев е арестуван с обвинение, че е „враг на народа“. На 18 ноември 1944 г. журналистът е жестоко убит. Така България губи едно неповторимо дарование в своята култура.

Информация за "Хумористична история на българите"
  • Брой страници 176
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2019
  • Националност автор България
  • Размер см 14 x 21 см.
За автора

Няма добавена информация