12,00 лв.

Иракският Христос

Хасан Бласим
Жанет-45
Наличен
Оценка 5.0 от 1 глас
12,00 лв.

Един сборник с 13 разказа, които ще ви покажат великолепни и неповторими сюжети.

Във втората си книга, "Иракският Христос", Хасан Бласим (1973, Багдад), събира 13 разказа в стила, познат ни от "Лудият от площад “Свобода”: трескави построения на преситен от разруха ум; срещи на народната разказваческа традиция с експресионистичната поезия в репортажен декор; чудновати картини, нахвърляни със средствата на искреността, болката и екзалтацията. И в този сборник по непредвидими начини живее и умира съвременен Ирак: разговор с джин в пролука на време-пространството; лов на скорпиони с лъжица; един Христос, който се жертва заедно с другите в името на майка си; яйце от заек, което събаря високата кула на фалшивата логика... “Не можеш да разбереш красотата без спокойствие, нито да се доближиш до истината без ужас.”

"Великолепни, непрощаващи, борхесовски сюжети... Историите на Хасан Бласим отново и отново отговарят на въпроса “как от насилието да се направи изкуство” откъм най-различни ракурси – стъписващи, плашещи, омагьосващи."
--Lit Hub

"Богат и важен сборник с разкази, едновременно елегантен и ироничен, изискан и вулгарен, брутален и предизвикателен. Без съмнение – едно от най-силните литературни произведения на годината във всички категории."
--Svenska Dagbladet

"Прозата на Бласим отразява не само травмите от войни и борби за оцеляване, а и тежкия исторически багаж на Ирак: десетилетия на колониално потисничество, последвани от години деспотична диктатура... Неговите разкази не са реалистични нито в журналистическия, нито в белетристичния смисъл: в "Иракският Христос" има истории в историята и остроумни металитературни трикове, които подсещат за Кафка, Балард и Остър. Литературата на Бласим не се свени от кръвта, секса, кощунството или мизерията, но и не ги ползва като евтини ефекти."
--The Skinny Magazine

"Иракският Христос" – за първи път в историята арабска книга печели наградата на "Индипендънт" за чуждестранна литература; за първи път я печели и сборник с разкази – ползва средствата на репортажа, мемоара и най-мрачното фентъзи, за да опише съвременен Ирак като сюрреалистична преизподня. От легендите на пустинята до страхотиите на гората – разказите на Бласим сливат ежедневното с фантастичното..."
--The Irish Times

Информация за "Иракският Христос"
 • SKU 9786191862900
 • Преводач Мая Ценова
 • Тегло кг 0.195
 • Художник Люба Халева
 • ISBN 9786191862900
 • Автор Хасан Бласим
 • Издателство Жанет-45
 • Език Български
 • Брой страници 134
 • Вид корица Мека
 • Година на издаване 2016
 • Размер см 14 x 21 см.
Хасан Бласим
За автора

Хасан Бласим е роден през 1973г в Ирак. Той е автор на кратки разкази, както и филмов режисьор. Учи кино в столицата на родината си и още по време на сведването си прави 2 късометражни филма. С тях той печели Фестивална награда за най-добра творба и то 2 години подред. През 2004г се установява във Финланфдия, където продължава д създава късометражни филми. Хасан Бласим е съосновател на уебсайта www.IraqStory.com. През 2008 офоря цял сборник с истории, който излиза под заглавието „Лудият от площад „Свобода“ в оригинал на арабски език. По- късно сборникът е преведен на английски, финландски и италиански.