14,00 лв.

Изкуството на войната

Николо Макиавели
Веси
Наличен
Оценка 5.0 от 1 глас
14,00 лв.
Книга от човека, променил политическия свят в Италия по време на Ренесанса и неговият поглед над изкуството на войната.
 
Николо Макиавели (1469-1527) е флорентински писател, историк, философ и държавник - една от най-крупните фигури в политическата мисъл на италианския Ренесанс. Трудовете му са ползвани през следващите векове в цяла Западна Европа при формирането на идеята за модерната държава.
Неговите управленски виждания вълнуват умовете вече половин хилядолетие: за едни той е заклет републиканец, предупреждаващ за машинациите на владетелите, като дава указания за защита на свободите; за други пък е съветник на безскрупулни силови политици, способстващ за насаждането на абсолютизма и тиранията.
 
Сред най-известните му исторически трудове - наред с "Владетелят", и единственият, публикуван веднага след написването му (1521), е "Изкуството на войната". Обобщавайки бойния опит на древните народи - гърци, римляни, перси и др., и съчетавайки го с елитни фронтови практики от по-нови епохи - на испанци, французи, германци и пр., Макиавели гради теоретичните основи на модерното военно дело. А предвид важността на армията при държавното управление - независимо за република или за монархтия, то тази книга се явява като естествено продължение на "Владетелят".
 
"Най-трудното положение възниква, когато мирът е необходим, а войната - неизбежна." (Н. Макиавели)
Информация за "Изкуството на войната"
  • Брой страници 204
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2017
  • Националност автор Италия
  • Размер см 14 x 20 см.
За автора

Няма добавена информация