23,00 лв.

Израелското лоби и външната политика на САЩ

Джон Дж. Миършаймър
23,00 лв.

"Израелското лоби“ от Джон Дж. Миършаймър от Чикагския университет и Стивън М. Уолт от Училището по държавно управление „Джон Ф. Кенеди“ в Харвард е една от най-противоречивите статии в последно време.
Първоначално публикуван в London Review of Books през март 2006 г., тя провокира както възмущение, така и възгласи на благодарност за оспорването на въпроса, който е табу в Америка: въздействието на израелското лоби върху външната политика на САЩ.

Сега в книгата си Миършаймър и Уолт задълбочават и разширяват своя аргумент и се изправят срещу последните събития в Ливан и Иран. Те описват забележителното ниво на материална и дипломатическа подкрепа, която Съединените щати предоставят на Израел, и твърдят, че тази подкрепа не може да бъде напълно обяснена нито със стратегически, нито с морални съображения. Тази изключителна връзка се дължи до голяма степен на политическото влияние на хлабава коалиция от лица и организации, които активно работят за оформяне на външната политика на САЩ в произраелска посока. Миършаймър и Уолт провокативно твърдят, че лобито има широкообхватно въздействие върху позицията на Америка в целия Близък Изток – в Ирак, Иран, Ливан и спрямо израелско-палестинския конфликт – и политиките, които то насърчава, не са нито в националния интерес на Америка, нито Дългосрочен интерес на Израел.
Влиянието на лобито също засяга отношенията на Америка с важни съюзници и увеличава опасностите, пред които са изправени всички държави от глобалния джихадистки терор.

Информация за "Израелското лоби и външната политика на САЩ"
  • Брой страници 538
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2023
  • Размер см 14 х 21 см.
За автора

Джон Дж. Миършаймър

Виж всички заглавия от автора

Няма добавена информация