7,99 лв.

Житията на светците

Нино Ричи
Персей
Изчерпано количество
Оценка 5.0 от 1 глас
7,99 лв.

Емблематичният роман на Нино Ричи "Житията на светците".

Разтърсваща история за грях и гордост, видяна през очите на едно седемгодишно момче. Един от най-силните романи в съвременната канадска литература, издаден в 26 страни. Бестселър № 1, задържал се в класациите в продължение на 75 седмици! Продуцентите на "Имало едно време в Америка" заснемат минисериал с участието на София Лорен и Крис Кристоферсън.

Седемгодишният Виторио Иноченте живее в затънтено селце в най-дълбоката италианска провинция. Тук нравите са примитивни, ограничени и еснафски – хората не прощават на тези, които са различни от тях и не се съобразяват с неписаните правила на живота тук. Катерина, майката на Виторио, има нещастието да бъде различна. Тя е интелигентна, с вкус, много горда и пряма. Не ходи лицемерно на църква и я отвращава свещеникът, който си живее добре, а селяните отделят от залъка си, за да дадат своята лепта за църквата. Мъжът и, бащата на Виторио, е отишъл на работа в Америка и от години не се е връщал.

Когато Катерина е ухапана от змия, това заплита мрежа от клюки и суеверия, в която се оказва омотан и Виторио. Налага му се с юмруци да отговаря на нападките и обидите на връстниците си, да оцелява в един враждебен на семейството му свят. Но учителката му вижда, че е будно момче, и го съжалява. Кара го да остава след часовете под претекст да почисти класната стая, а всъщност – за да го избави от побойниците, които го причакват на път за вкъщи. Започва да му чете от книгата си "Житията на светците" и прочетеното силно впечатлява момчето. После учителката му дава книгата и то намира опора в нея, опитвайки се да проумее случващото се в живота му.

Майка му е бременна и когато това започва да личи, тя гордо носи срама си по улиците и в църквата. Но по-тежко и е вкъщи, защото баща и, бивш кмет на селището, трудно преживява този срам. В напреднала бременност, горда и вярваща, че е свободна и че има избор, Катерина решава да заминат с Виторио за Америка. Двамата се качват от Неапол на парахода за Америка. Имат билет за четвърта класа, но впечатлен от интелекта и трогнат от положението на младата жена, един помощник капитан им намира свободна каюта в по-добра класа. Но на парахода ще се случи нещо, което ще разтърси Виторио и изцяло ще промени живота му.


"Прекрасен роман, написан от блестящ разказвач."
Ню Йорк Таймс

"Впечатляващ дебют… тепърва ще слушаме за този автор."
Гардиан

"Нино Ричи е написал първия си роман без една фалшива нотка."
Обзървър

Информация за "Житията на светците"
 • SKU 9789549420661
 • Тегло кг 0.37
 • ISBN 9789549420661
 • Автор Нино Ричи
 • Издателство Персей
 • Език Български
 • Брой страници 272
 • Вид корица Мека
 • Година на издаване 2007
 • Националност автор Канада
 • Размер см 13 x 19 см.
Нино Ричи
За автора

Нино Пио Ричи е роден на 23 август 1959 г. в Лимингтън, Онтарио, Канада, в семейството на Вирджинио Ричи и Амелия Инграта, италиански имигранти от Молизе, провинция Исерния. През 1981 г. завършва Университета „Йорк“ в Торонто с бакалавърска степен по английска литература. След това работи две години като учител в средно училище в Боард, Нигерия.