15,00 лв.

Карл Велики

Луиза Генова
15,00 лв.

Тази малка книга за Карл Велики разказва за някои от най-интересените моменти от живота на краля на Франкската империя. Любопитен факт е как неграмотен (според съвременните разбирания) човек, който не може дори да се подпише, реално извършва една от най-големите образователни реформи в европейската история. Желанието му да улесни писането и четенето, довежда до раждането на малката буква и разработването на нова шрифтова система.

Смятан за първия велик владетел на Западна Европа и най-ярък и забележителен реформатор от Ранното средновековие, Карл Велики оставя траен отпечатък във всички сфери на обществения живот в Европа. Културното му наследство е актуално и до днес, но не с традицията на победоносни войни и завоевания, а с каузата на европейския мир и единство. Той не само е наричан Бащата на Европа, но се свързва пряко с идеята за обединение на континента.

Луиза Генова е родена в София, където живее и работи. Завършва средното си образование в Класическата гимназия, след което завършва психология и политически науки в Нов български университет. Интересът ѝ към образа на Карл Велики се появява по време на едногодишния ѝ престой в Аахен, където пише магистърската си теза.
След няколко години на проучване и задълбочено изследване на темата тя решава, че тази част от европейската история може да бъде представена по един по-увлекателен и популярен начин. В тази малка книга ще откриете множество любопитни факти за формирането на Западна Европа такава, каквато я познаваме днес, както и защо именно Карл Велики е наричан Бащата на Европа.

Информация за "Карл Велики"
  • Брой страници 220
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2023
  • Националност автор България
  • Размер см 12 х 17 см.
За автора

Няма добавена информация