17,00 лв.

Космическият пейзаж

Ленард Съскинд
17,00 лв.
Една книга от Ленард Съскинд. Чрез тази книга той иска да ни изрисува представата си за вселена пречупена през негата собствена призма.
 

През 2003 г. Ленард Съскинд въвежда концепцията за Пейзажа на Струнната теория – идея, която бележи смяна на парадигмите във физиката и космологията в началото на 21. век. Голямата загадка на съвременната космология е защо Вселената изглежда така, сякаш е специално създадена в нея да съществува форма на живот като нашия. В много отношения тя напомня за ситуацията в биологията преди Дарвин. „Космическият пейзаж“ търси научното обяснение на привидните чудеса във физиката и космологията и философската му обосновка. От квантовата електродинамика през космологичната константа до струнната теория и знаменитата си „война за черните дупки“ със Стивън Хокинг авторът представя достъпно най-актуалните теории за формирането на света, в който живеем. Книгата е предназначена за неспециалисти – в нея (почти) няма научен жаргон, уравнения и математически формули. И все пак упоритият читател ще завърши пътешествието из „Космическия пейзаж“ с по-добро разбиране на съвременната физика и с убеждението, че Вселената не се променя, за да ни е удобно на нас – тя е разнообразно място, а ние се намираме в благоприятна част от него.

„Най-актуалните идеи във физиката,представени от един от най-блестящите учени.”
Publisher’s Weekly

“Космическият пейзаж” е увлекателно въведение в новия голям дебат, който най-вероятно ще се води със страст в идните години и може би за пореден път значително ще промени начина, по който възприемаме вселената и мястото на човека в нея. Съскинд е един от бащите на струнната теория и водещ привърженик на идеята за пейзажа и мегавселената, се справя отлично с представянето на необходимите основни понятия от квантовата механика, относителността, физиката на частиците, суперсиметрията, струнната теория, черните дупки, космологията и инфлацията. Книгата е ясна и интересна за широк кръг читатели.”
Пол Лингакър, Physics Today

Информация за "Космическият пейзаж"
  • Вид корица мека
  • Издателство ИнфоДАР
  • Брой страници 440
За автора

Няма добавена информация