10,00 лв.

Крадецът на праскови

Емилиян Станев
Фама +
Наличен
Оценка 5.0 от 1 глас
10,00 лв.

Ах, да можеше човек да остави зад себе си, както пеперудата оставя пашкула, всичко, що е натрупал през скверния си живот - честолюбие, самоизмами, лъжи за величие, - да се роди отново, както се ражда денят!
Ако има Бог, той сигурно ще притежава мисъл, сила и обич.
Емилиян Станев

В неговата работа имаше сладострастие. Той пируваше, наслаждаваше се от написаното. Но имаше и периоди, пълни с униние. Сякаш слана бе паднала и бе попарила всичко. Седеше мрачен и неразговорлив, сякаш всичките му гемии бяха потънали... Жилав човек беше, но и лесно раним!
Йордан Радичков

Информация за "Крадецът на праскови"
  • Брой страници 86
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2020
  • Националност автор България
  • Размер см 14 x 21 см.
Емилиян Станев
За автора

Емилиян Станев е роден в гр. Велико Търново на 28 февруари 1907 г. с името Никола Стоянов Станев. От малък баща му започва да го води със себе си на лов сред природата и по-късно това дава отражение в произведенията му, където намираме често нейни описания.

През 1948 г. излиза едно от най-известните му произведения – повестта Крадецът на праскови. След 1950 г. в продължение на 14 години работи върху своя роман със заглавие Иван Кондарев, в който са описани събитията свързани със Септемврийското въстание от 1923 г. Автор е на книги за деца и юноши: През гори и води, Лакомото мече, Чернишка и др.