19,99 лв.

Личният живот на Анри IV

Ростислав Ботев
Милениум Пъблишинг
Наличен
19,99 лв.

Крал Анри IV е забележителна личност и впечатляващ управник. Роден е във време, когато Франция е раздирана от изтощителни религиозни войни, и не подозира, че историята е предопределила именно той да стане причина за техния край. Анри отраства като престолонаследник на миниатюрното кралство Навара, разположено по югозападните граници на Франция, но кризата на управляващата династия в Париж търпи неочакван обрат, благодарение на който той става законен наследник на френската корона.

В отстояване на възприетата политическа позиция като крал, Анри IV на няколко пъти се оказва принуден да сменя вярата си и да води многобройни сражения.

В унисон с държавните дела, любовният му живот също шокираща с поразително непостоянство. Умелото лавиране в разнопосочните интереси на кралството и добре премереното използване на агресивност или дипломация са отличителен белег на управлението му и са напълно подходящи за сложната и разнолика епоха, в която живее.

Веднъж заел престола, Анри IV демонстрира завидни качества на държавник и успява да изгради съвършен баланс в отношенията между отделните религиозни фракции. А след като обезпечава вътрешния мир и единството в страната, занапред няма пречки пред възходящото развитие на Франция в следващите две столетия.

Информация за "Личният живот на Анри IV"
  • Брой страници 222
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2022
  • Националност автор България
  • Размер см 17 x 21
За автора

Няма добавена информация