32,00 лв.

Масовата психология на фашизма

Вилхелм Райх
32,00 лв.

През 1933 г. Масовата психология на фашизма от Вилхелм Райх излиза за първи път. Книгата идва твърде късно, за да успее да достигне все още до много читатели. Междувременно каквато и да било критика на фашизма (не само на германския, а на фашистката психична структура въобще) вече е немислима без Райх. Със своя клинично и социологически школуван поглед той съзира фундаменталната взаимовръзка между авторитарното потискане на нагона и фашистката идеология. В книгата той анализира жестовете, фразеологията, моралните схеми и действията на „хитлерщината” и посочва в тях белезите на изтласкването на страха от секса към мистицизма, който извращава способността на хората да бъдат свободни в някакъв ирационален механизъм.

Настоящото издание, излязло за първи път на немски език през 1970 г., следва третото разширено и коригирано издание, завършено от Райх през 1942 г. в САЩ. Сега Райх вече не визира фашизма като ограничен в отделни държави, а го схваща като феномен на съвременното масово общество изобщо. Основната теза на Райх и в тази разширена разработка си остава, че надмогването на фашизма е възможно само благодарение на едно разумно ново регулиране на сексуалната икономика на обществото.

„’Фашизъм’ е само политически организираният израз на широко разпространената структура на човешкия характер, структура, която не е свързана нито с определени раси или нации, нито с определени партии, която е налична навсякъде и е международна.”

Информация за "Масовата психология на фашизма"
  • Език Български
  • Брой страници 544
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2023
  • Размер см 14 x 20 см.
За автора

Няма добавена информация