29,90 лв.

Наръчник за критическо мислене

Росен Люцканов
29,90 лв.

Всекидневно ни се налага да вземаме решения и да си съставяме мнения по различни теми. Когато решенията са важни, а мненията ни – спорни, търсим основания, които ги оправдават. За да преценим дали те са добри, трябва да зададем правилните въпроси и да открием техните отговори. В продължение на хилядолетия се е смятало, че списъкът с тези въпроси е само един и при това е относително кратък. Днес вече изглежда, че това допускане е напълно погрешно.

Благодарение на усилията на философи, логици, статистици, лингвисти, психолози, социолози и икономисти, ние разполагаме много теории, които ни дават частица от отговорите, които търсим. Тази книга представя в кратък и синтезиран вид онази част от натрупаното през годините знание, която е непосредствено практически приложима. Можем да я разглеждаме като наръчник за самозащита, който ни позволява да разпознаем и преодолеем както когнитивните склонности, които са вложени в собствения ни мозък, така и опитите за манипулация, които идват отвън.

Прегледът на различните техники, които са представени тук, ни води към следния извод: единственият сигурен път към истината е рационалната дискусия, в която се срещат различни, но равнопоставени гледни точки. Както ще видим, за да преодолеем разногласията, които ни пречат, трябва да развием правилно отношение към емоциите си, да изградим чувствителност към силата на езика и да се научим да изразяваме позицията си така, че да бъдем чути.

Информация за "Наръчник за критическо мислене"
  • Брой страници 384
  • Вид корица Твърда
  • Година на издаване 2024
  • Националност автор България
  • Размер см 17 х 24 см.
За автора

Няма добавена информация