20,00 лв.

Непосилната лекота на битието

Милан Кундера
Колибри
Изчерпано количество
Оценка 4.8 от 5 гласа
20,00 лв.

Ново издание на емблематичния роман на Милан Кундера.

Митът за вечното завръщане твърди посредством отрицание, че живот, който изчезва веднъж завинаги, който не се завръща, е живот-сянка, живот без тежест, мъртвороден живот, и дори да е бил ужасен, прекрасен, възвишен, неговият ужас, възвишеност или красота не значат нищо. Ако всяка секунда от нашия живот се повтаря безброй пъти, то значи, ние сме приковани към вечността като Исус Христос към кръста. Тази представа е ужасяваща. В света на вечното завръщане върху всеки жест тежи непосилна отговорност. Това е причината Ницше да нарече идеята за вечното завръщане най-тежкото бреме (das schwerste Gewicht). Но ако вечното завръщане е най-тежкото бреме, то тогава, сравнен с него, животът на всеки от нас се откроява с великолепната си лекота. Ала дали наистина тежестта е ужасна, а лекотата – прекрасна?

„Непосилната лекота на битието“ е магнетична творба за цената на страстта и политиката, за изневярата и идеалите. Роман, разпнат между комедията и трагедията и осветляващ всички аспекти на човешкия опит. Млада жена е влюбена в известен хирург, разкъсван от чувствата си към нея и полигамната си природа. Неговата любовница е разкрепостена художничка, чието ежедневие е изтъкано от „предателства“. Другият мъж в живота ѝ е толкова искрен, предан и благ, че е на път да загуби всичко заради благородството на характера си. В свят, в който съдбата се моделира от неотменими решения и случайни събития и всичко се случва един-единствен път, живеенето изглежда безплътно, лишено от тежест.

Информация за "Непосилната лекота на битието"
  • Език Български
  • Брой страници 360
  • Вид корица Твърда
  • Година на издаване 2014
  • Националност автор Чехия
  • Размер см 12 x 20 см.
Милан Кундера
За автора

Милан Кундера е чешки писател, роден на 1 април 1929 година в Бърно, Чехословакия. Баща му, е известен музикант, пианист и композитор. Самият Милан Кундера свири на пиано и изучава музикална композиция.
Учи и завършва средното си образование през 1948 г. в Бърно, и малко след това става член на Чехословашката комунистическа партия.Висшето си образование продължава в Карловия университет в Прага, но след това се прехвърля във Филмовия факултет на Академията за музикални изкуства