25%
Промо цена 17,18 лв. Редовна цена 22,90 лв.

Никой не се ражда в грешно тяло

Марино Перес Алварес, Хосе Ерасти
Промо цена 17,18 лв. Редовна цена 22,90 лв. Спестяваш 5,73 лв.

Един призрак броди из развитите страни: куиър джендъризмът. След като през последните десетилетия станахме свидетели на големи социални завоевания, свързани с уважението към правата на хората, които не съответстват на традиционните полови роли, в наше време се появи нов трансактивизъм. Той руши социалните достижения, възстановява ретроградни концепции и практики и създава проблеми там, където преди е нямало такива. Този активизъм не почива върху медицинската, психиатричната или психологическата наука. Не съществува и здрава философска основа, която да оправдае възгледа, че е възможно човек да се роди в грешно тяло.

Напротив, този нов активизъм се основава на вече преодоляната постмодерна философия, на странното си разбиране за социална справедливост и на политически дневен ред, който не отразява истинските проблеми на обществото. Онова, което ни се представя като справедлива революция в името на онеправданите, всъщност може би прикрива образователната, юридическата и социалната легитимация на най-консервативните полови стереотипи.

„Никой не се ражда в грешно тяло“ разглежда темата от всичките ѝ измерения: психологически, философски и социологически. Анализира явления като социалните мрежи, живота в модерния град, рекламната индустрия, инфантилизацията на университета, съвременните проблеми на детско-юношеската възраст и др.

Анализът на авторите е научно издържан и добронамерен. Той се опира на фундаментални тези относно джендър и куиър проблематиката, като ни подтиква да се замислим и да поставим по съмнение триумфа на куиър теорията.

Информация за "Никой не се ражда в грешно тяло"
  • Език Български
  • Брой страници 304
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2024
  • Размер см 14 х 21 см.
За автора

Марино Перес Алварес

Виж всички заглавия от автора

Няма добавена информация