Магазини
Любими
95,00 лв.

Опис на славянските ръкописи

Боряна Христова, Елисавета Мусакова, Елена Узунова
Борина
В наличност
0%
95,00 лв.
Този продукт е с безплатна доставка

SKU: 9789545002281

Част в поредица: 1

Автор: Боряна Христова Елена Узунова Елисавета Мусакова

Издателство: Борина

Език: Български

Брой страници: 256

Вид корица: Твърда

Година на издаване: 2010

Националност автор: България

В том 1 от Описа на славянските ръкописи в Църковно-историческия и архивен институт - София съдържа описанията на библейските книги Стар завет, Псалтир, Евангелие и Апостол. В него попадат най-богато, дори луксозно украсените ръкописи от сбирката. В резултат на научната обработка редица паметници получиха нова датировка, излязоха наяве непознати досега имена на преписвачи, анонимни ръкописи бяха атрибуирани на известни книжовници, а отделни фрагменти прилегнаха към книги, пазени в ЦИАИ и в НБКМ. С издаването на първия том от една предвидена като четиритомна поредица, пред всички онези, които се чувстват привлечени от историята на българската средновековна книга, се разгръщат нови изследователски хоризонти.
Проф. дфн Боряна Христова е директор на Националната библиотека, специалист по палеография и археография на славянските ръкописни паметници от Х до ХІХ век, като основните й интереси са насочени към петнадесетото столетие и апокрифната книжнина, разпространявана по българските и балканските земи. Автор на 12 описи и каталози и над 200 монографии, студии и статии по проблемите на средновековната книжовна култура. Хоноруван професор в Софийския университет, катедра „Библиотечно-информационни науки и културна политика" към Философския факултет.Д-р Елисавета Мусакова е старши научен сътрудник и ръководител на Отдела „Ръкописи и старопечатни книги" в Националната библиотека. Изкуствовед, работи в областите на украсата на средновековната книга с нейната подвързия и на славянската палеография. Автор и съавтор на над 70 научни публикации, включващи два описа на ръкописи, студии и статии. Хоноруван преподавател в Националната художествена академия към катедра „Изкуствознание".Д-р Елена Узунова е експерт, старши научен сътрудник в Отдела „Ръкописи и старопечатни книги" на Националната библиотека. Основните й научни интереси са насочени към правописно-езиковите особености на славянските ръкописни паметници. Автор е на повече от 70 научни публикации, сред които специални разработки за бележките на книжовниците и по-късните приписки от Х до ХІХ в., както и описи на славянски ръкописи, включително подготвяния за печат Опис на славянските ръкописи от ХІХ в., съхранявани в НБКМ. 

* Сроковете за доставка могат да бъдат удължени и по време на кампании, както и в зависимост от наличностите на поръчаните артикули.

Доставка до твой адрес
  • При теб до 3 работни дни
  • Цена за доставка с куриер - 4.90 лв.
  • Безплатна доставка (за поръчка над 49.80 лв.)
Доставка до офис на куриер
  • Цена за доставка до офис - 4.90 лв.
  • По-кратък срок за доставка
Доставка до магазин на Orange Center
  • Доставката до магазин е безплатна!

Онлайн магазин orangecenter.bg уверява своите клиенти, че съгласно чл. 55, ал.1 от Закона за защита на потребителите, имат правото да се откажат / или заменят получена от тях стока в срок от 14 (четиринадесет) работни дни от датата на получаване на стоката САМО при условие, че продукта е:

- в оригиналният си вид и качествени характеристики, със запазена оригинална опаковка и етикет, като не се счита за повредена опаковката, цялостта на която е била нарушена по начин, единствено позволяващ отделянето й от стоката.

- без следи от употреба (скъсване, надраскване, счупване или други повреди), както и няма други повреди, причинени от неправилна употреба.

Повече информация за връщане и замяна на стока ще намерите тук.

Остави коментар

Не е необходимо да имате създаден профил, за да оставите коментар


За автора

Боряна Христова

Боряна Христова

Всички книги на автора

Няма добавена информация