30,00 лв.

Параграф 22

Джоузеф Хелър
Лъчезар Минчев
Изчерпано количество
Оценка 5.0 от 2 гласа
30,00 лв.

Емблематичният роман на Джоузеф Хелър "Параграф 22".

Понятието "Параграф 22" е създадено от Джоузеф Хелър в този роман -един от големите литературни шедьоври на XX век. Най-общо означава парадокс в закона, правилата или действителността, който прави човека жертва на собствените му действия, независимо какви са те.

В произведението става дума за обикновен наглед абсурд. Ако един летец е луд, той може да престане да лети. Трябва само да откаже. Но ако откаже, значи е нормален и трябва да продължи да лети. Параграф 22.

След излизането на романа това префинено и ужасно определение е употребявано много след излизането на романа. С него е и злоупотребявано много. То се е превърнало в символ на противоречията в "развитото общество".

Неизбежно съпоставят всички книги на Джоузеф Хелър след "Параграф 22" с нея. Ала когато му казват, че после не е написал нищо по-добро, той отговаря просто: "Защо, кой друг го е направил?"

Информация за "Параграф 22"
  • Брой страници 544
  • Вид корица Твърда
  • Година на издаване 2010
  • Националност автор САЩ
  • Размер см 13 x 20 см.
Джоузеф Хелър
За автора

Джоузеф Хелър е американски сатирик, най-известен с класическия сатиричен роман за Втората световна война „Параграф 22.“
Книгата е отчасти базирана на неговите собствени преживявания.
Фразата „параграф 22“ се използва за означаване на парадоксална ситуация, особено такава, създадена от закон, наредба или обстоятелства.