14,00 лв.

Пат Хоби, сценарист в Холивуд

Ф. Скот Фицджералд
Фама +
Наличен
Оценка 5.0 от 1 глас
14,00 лв.

Разказите за сценариста Пат Хоби са забавни, нелепи, реални за Холивуд.

Десет години по-рано Пат Хоби е бил преуспяващ сценарист в Холивуд, притежавал е къща с басейн и е бил канен на всички бляскави събития. Днес е изпаднал, на 49, вечно безпаричен, с няколко развода зад гърба си и неизменно алкохолен дъх. Доста време прекарва по барове и конни състезания, но и редовно обикаля студиите с надеждата да му възложат някаква задача. Това се случва рядко – но пък Пат често изпада в нелепи ситуации и става герой в смешни случки. Скот Фицджералд пише цикъла разкази за Пат Хоби през 1939-1940, когато самият той работи в „Юнивърсал”, и от личен опит представя в хумористична светлина Холивуд, където за един сценарист „компанията, с която се храниш на обяд, е по-важна от онова, което диктуваш в кабинета си”.

"Той притежаваше едно от най-редките качества в литературата: чар." Реймънд Чандлър

"Хубавите разкази се пишат сами. Лошите трябва да бъдат написани." Ф. Скот Фицджералд

"Талантът на Скот беше естествен като шарката върху крилца на пеперуда." Ърнест Хемингуей

"В написаното от него се съдържа магия, овладяна и сладостна магия, както при виртуозно изпълнение на струнен квартет." Реймънд Чандлър

Информация за "Пат Хоби, сценарист в Холивуд"
  • Брой страници 200
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2017
  • Националност автор САЩ
  • Размер см 14 x 21 см.
За автора

Ф. Скот Фицджералд

Виж всички заглавия от автора

Франсис Скот Фицджералд (1896–1940) е американски писател, който пръв нарича 1920-те години в САЩ „Ерата на джаза“ и описва най-ярко живота и хората през онова бурно десетилетие.

С красивата си съпруга Зелда Сеър, Фицджералд изживява години на интензивен светски живот и щедро харчене на пари. В началото на една от неговите истории Фицджералд пише, че „богатите са различни от вас и мен“. Той обрисува света на привилегированите в своите романи, от които „Великият Гетсби“ (1925) е най-известен. През 1926 „Великият Гетсби“ е пригоден за сцена и се играе в Ню Йорк. Същата година сценарият е продаден и за филмова адаптация. Първата филмова версия на „Великия Гетсби“ е направена същата година.