14,00 лв.

Пътят на бодхисатва

Шантидева
Шамбала Букс
Наличен
Оценка 5.0 от 1 глас
14,00 лв.

"Пътят на Бодхисатва" е едно от най-известните произведения на Шантидева, знаменит будистки Майстор от университета в Наланда, Индия, написано през VІІІ в. По това време в Индия будизмът "Махаяна" е силно развит и принципните положения на неговото учение могат да бъдат открити в много от стиховете на това произведение.
В противовес на "Архат" в будизма "Хинаяна" – същество, търсещо своето собствено освобождение от страданията в цикличното съществуване (самсара), идеалът на "Махаяна" е "Бодхисатва", който, без да се интересува от собственото си освобождение, се стреми към постигане на щастие за всички чувстващи същества.
В началото Шантидева въвежда обучаващия се в Пробудения Ум и начините за неговото развиване, промяна и окончателно стъпване на пътя на "Бодхисатва". По-нататък авторът се спира на моралната дисциплина, спокойствието, ентусиазма, медитацията и мъдростта, за да завърши с посвещаване на всички така добити качества за благото на всички чувстващи същества.
Преводът е съпроводен с коментар на известния тибетски лама от ХІІ век Тогме Сангпо, изложен съгласно устното учение на Геше Нгаванг Даргье.
Стойността на книгата в системата на "Махаяна" може да се сравни само с тази на "Дхаммапада" в "Хинаяна" и "Бхагавадгита" в "Индуизма". Съчетанието на теоретични познания, духовна дълбочина и поетични умения прави произведението изключително ценно както за будисткия, така и за небудисткия свят.

Информация за "Пътят на бодхисатва"
  • Език Български
  • Брой страници 216
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2013
  • Националност автор Индия
  • Размер см 13 x 20 см.
За автора

Няма добавена информация