14,90 лв.

Писма от войната (1885 - 1895)

Стефан Тошев
Българска история
Наличен
Оценка 5.0 от 1 глас
14,90 лв.

Стефан Тошев взема участие в няколко войни края на 19 в. и началото на 20 в. Бил е капитан по времето на Сръбско-българската война. По времето на Междусъюзническата война взема участие като командир на V българска армия. Взема участие и в Първата световна война където е бил командир на III българска армия.

„Писма от войната“ е първата оригинална батална книга в българската литература. Написана от един от бележитите български пълководци – Стефан Тошев, тя смайва с автентичния си език и рисува една реалистична картина, в която героизмът среща ужаса на войната.

Сръбско-българската война заварва Стефан Тошев като капитан и командир на Трънския отряд. Още на 3 ноември Тошев влиза в бой с настъпващите сърби и успява да ги задържи, но получава заповед да отстъпи.Капитанът мотивира войниците с думуте: "Хайде, момчета, на Сливница ни чакат. Там ще се решава съдбата на България. ще почиваме в Белград..."

Преживяното го тласка да стане автор на десетки бойни спомени, събрани и издадени 3 години след края на Сръбско-българската война. В тях читателят ще прочете размислите и преживяванията на един смел офицер, който не е скован от шаблони, винаги насърчава инициативата, а за свое верую приема думите:

На нас предстои борба, която ще спечелим само с труд, постоянство, интелектуално и служебно самоусъвършенстване и пълна преданост на святото дело, на което служим.

Информация за "Писма от войната (1885 - 1895)"
  • Брой страници 272
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2018
  • Националност автор България
  • Размер см 14 x 21 см.
За автора

Няма добавена информация