22,00 лв.

Полет над кукувиче гнездо

Кен Киси
Фама 1
Наличен
Оценка 5.0 от 7 гласа
22,00 лв.

В отделение на психиатрична клиника безметежно властва деспотичната старша сестра мис Рачид. Тя манипулира и държи в подчинение не само болните, но лекарите и целия персонал. Нещата се променят, когато постъпва нов пациент - Рандъл Патрик Макмърфи, дребен мошеник и комарджия, но също дързък, темпераментен бунтар, който симулира психично разстройство, за да избегне присъда в трудов лагер. Здраво вкопчен в живота, Макмърфи поема лидерството, сплотява пациентите и се опълчва срещу диктатурата на старшата сестра, като открито нарушава правилата. Но това неподчинение, което започва като спорт, скоро прераства в безмилостна битка, в тотална война между двама непримирими противници.

Вълнуващ и забавен, но в крайна сметка трагичен, романът на Кен Киси се нарежда сред най-стойностното в съвременната литература. През 1975 година творбата е екранизирана от Милош Форман, филмът печели пет оскара в основните категории и е определен от критиката за един от двайсетте най-добри филма за всички времена.

 "Могъщият поетически реализъм, съдържащ се в романа на Кен Киси, издига изтъркания сюжет за живота в едно отделение за душевно болни до абсурден, всеобхватен, сякаш излязъл изпод перото на Оруел разказ за същността на човешката природа."

сп. “Лайф”

 "Блестяща притча за доброто и злото, истинско литературно постижение."

сп. “Ню Йорк Таймс Бук Ривю”

 "Вик на протест срещу догмите на антихуманното общество и срещу онези които властват в него."

сп. “Тайм”

 "Кен Киси е създал един свят - убедителен, жив, пулсиращ. Той притежава голям и силен талант и е написал голяма и силна книга."

сп. “Сатърди Ривю”

Информация за "Полет над кукувиче гнездо"
  • Език Български
  • Брой страници 336
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2011
  • Размер см 14.5 x 21.5 см.
За автора

Няма добавена информация