19,95 лв.

Попиващият ум

Мария Монтесори
Асеневци
Наличен
Оценка 5.0 от 1 глас
19,95 лв.

Книга за изграждането и развитието на децата като личности.

"Попиващият ум" е една от най-известните книги, написани от д-р Мария Монтесори. Тук тя анализира физическите и психологическите аспекти в развитието на детето през най-важния период от живота му. През този период детето постига координация на движенията, усвоява езика и започва да общува.

Д-р Монтесори разглежда етапите, през които преминава социалното развитие на детето и приносът му към обществото. Ще научите как детето постига самодисциплина и каква е ролята на учителя. Обърнато е внимание и на значението на грешките и тяхното поправяне, както и върху влиянието на препятствията върху детското развитие. Разгледани са и трите нива на послушание при детето.

В книгата е отделено специално внимание на формирането на характера, изграждането на навици и поведение, които оставят следи за цял живот. Представени са и уникалните умствени способности на детето, които му позволяват да изгради и твърдо установи, в рамките само на няколко години, всички характеристики на човешката личност.

Информация за "Попиващият ум"
  • Брой страници 352
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2017
  • Националност автор Италия
  • Размер см 14 x 21 см.
За автора

Мария Монтесори е родена през 1870 година в Италия и става първата дипломирана лекарка в страната. След завършването си тя се развива в сферата, като работи редом до множество известни имена в медицината.  

Като част от работата си тя посещава и приюти за деца с психични разстройства в Рим. Това преживяване я вдъхновява да започне проучване, обвързано с първите години от развитието на децата и допълнителни методи за обучение. Монтесори получава възможност да тества теорията си в училище за деца със специални нужди, където тя е била назначена да споделя поста на директор.  

Две години тя работи тясно с децата, които показвали все по-удивителни резултати. От своя досег с тях Монтесори заключва, че децата, които са поставени в среда, където техните дейности са подбрани, така че да помагат за естественото им развитие, имат способността да се образоват сами. Нарича това „автообразование“ и благодарение на нейната система децата, с които тя работила, показали впечатляващи резултати – по-висока самостоятелност, по-ранно усвояване на умения и още.   

След този експеримент италианската докторка и педагог започва да развива своята теория и написва няколко книги, които обучават родителите по темата, която става известна като „Метода Монтесори“.  

Днес на базата на основите, поставени от Мария Монтесори, са разработени множество книги, а все повече учители и родители използват методите ѝ в първите години от развитието на децата.