11,99 лв.

Приказки; Кентървилският призрак

Оскар Уайлд
 
Наличен
Оценка 5.0 от 3 гласа
11,99 лв.

Тази книга на гениалния Оскар Уайлд съдържа двата му сборника с приказки - "Щастливият принц" и "Къщата на наровете", както и вълшебният разказ "Кентървилският призрак".

"Очите на Щастливия принц бяха пълни със сълзи и се стичаха по позлатените му бузи. Лицето му бе толкова прекрасно на лунната светлина, че сърчицето на лястовичето се изпълни с тъга.
- Кой си ти? - попита то.
- Аз съм Щастливия принц.
- Защо плачеш тогава? Целият ме измокри.
- Когато бях жив, имах човешко сърце - отвърна статуята."

Оскар Уайлд, един от най-успешните драматурзи, писатели и поети на късновикторианска Англия, е роден на 16 октомври 1854 г. в Дъблин. Израства в семейство на баща – хирург и майка – поетеса, като още от малък прави впечатление с невероятната си интелигентност. Учи в Оксфорд, където става популярен със своите предпочитания към зараждащото се ново декадентско движение, чийто идеал е “чистото изкуство“. Пише два сборника с приказки – „Щастливият принц” и „Къщата на наровете”, които и до днес се преиздават. А по брилянтния му разказ „Кентървилският призрак” има анимационни и игрални филми.

Информация за "Приказки; Кентървилският призрак"
  • Издателство Труд
  • Брой страници 216
Оскар Уайлд
За автора

Оскар Уайлд е ирландски и британски драматург, писател и поет. Роден е на 16 октомври 1854 г. в Дъблин. Завършва с отличие колежа „Тринити“ и след това заминава за Оксфорд, за да продължи изучаването на класическа литература и философия.

Отпечатването на романа „Портретът на Дориан Грей“ (1890) му спечелва славата на модерен писател с оригинален талант, затвърдена и от феноменалния успех на неговите пиеси. Автор е на девет комедийни пиеси. Изключително популярен става със своите афоризми и анекдоти, както и с остроумния диалог, характерен за много от произведенията му, сред които и Кентървилския призрак.

Оскар Уайлд (46-годишен) умира от менингит на 30 ноември 1900 г., беден като просяк и забравен от всички.