9,90 лв.

Прокрустовото ложе

Насим Никълъс Талеб
ИнфоДАР
Ограничена наличност
Оценка 5.0 от 1 глас
9,90 лв.

От автора на бестселъра "Черният лебед".

Прокрустовото ложе на Насим Талеб ни кара да „измерим“ собствените си недостатъци.

„Днес сме свидетели на туристификацията на света, т.е. на хомогенизиране на преживяванията във всички страни по света, систематично полиране на нередностите и съзнателно отхвърляне на нестабилността и натиска. Това наричам “Прокрустово ложе на кротката и комфортна модерност”. Модерността разделя хората. Но ние не сме сглобени части, а едно органично цяло. Знаем например, че костите в човешкото тяло имат ендокринна функция и могат да помогнат на паметта.“

Насим Талеб

Да сложиш недостатъците си на дръвника не е лесна задача, затова Никълъс Талеб ни подканя да направим тази „жертва“ с голяма доза хуморЗакачливи и често дори непочтителни, с рядко съчетание от остроумие и мъдрост, тези афоризми ще изненадат читателите, като им разкрият много самозаблуди, с които те дълго време са живели и с които са свикнали, но никога не са ги осъзнавали.

Всеки афоризъм в тази книга е за своеобразно Прокрустово ложе – ние, човешките същества, изправени пред границите на познанието и нещата, които не можем да наблюдаваме, невидимото и непознатото, с което се сблъскваме ежедневно. Идеите на Талеб, развити в „Черния лебед“, „Надхитрени от случайността“ и „Антикрехкост“ намират тук израз по един неочакван и синтезиран начин.

Кой е Прокруст?
Как можем да бъдем философи на собственото си битие?
Каква е разлика между любовта и безлюбовието?
Кои са качествата, които отличават мъдрия, слабия и великия един от друг?

Информация за "Прокрустовото ложе"
  • Език Български
  • Брой страници 144
  • Вид корица Твърда
  • Година на издаване 2020
  • Националност автор Ливан
  • Размер см 14.5 x 16 см.
За автора

Насим Никълъс Талеб

Виж всички заглавия от автора

Няма добавена информация