12,00 лв.

Русия и завоевателните стремежи на сърбите. Историко-политическо издирване

Д-р Ганчо Ценов
Гута-Н
Наличен
Оценка 5.0 от 1 глас
12,00 лв.

„Уважаеми читателю,
В ръцете си държиш книга от българския историк и преподавател в университета „Александър фон Хумболт“ в Берлин д-р Ганчо Ценов, излязла през 1915 г. Книгата е издадена в България 15 години, след като той е защитил докторската дисертация в този университет. След кратък обзор на сведенията за районите, в които в 10 век за пръв път става известно името на сърбите, в тази книга авторът ни предлага едно добросъвестно изследване на причините за Балканската и Междусъюзническата войни през 1912 г., 1913 г., а именно имперската политика на Русия да завземе Дарданелите.
Първоначалният план за създаване на зависима от Русия сателитна държава България след освободителната война през 1877 - 1878 г. рухва с обединението на княжество България с Източна Румелия и обявената по-късно независимост на обединена България. Тогава императорската политика решава първо да тласне България към война с Турция с цел да се ликвидира турското балканско присъствие, а след това да се унищожи самостоятелната държава България за сметка на Русия, която да заеме земите от Одрин до проливите, а остатъкът да се разпредели между Сърбия, Гърция и Румъния. Читателят ще узнае от оригинални документи, че още преди да се започнат двете войни, резултатът им е предопределен. Оригиналните документи рисуват убийствена картина на перфидните и безскрупулни средства на руската дипломация за постигането на имперските цели: шантаж, натиск, инсинуации, лъжи, заплахи с агресия, фалшифициране на историята, неспазване на договори в решителния момент, когато трябва да се изпълнят и други, подпомогнати от русофилски политици в България, забравили изконните интереси на България.
Между 1944 г. и 1990 г. тази книга беше забранена, понеже разкриваше имперска политика, която противоречеше на представата за пропагандираната "любов на нашата Освободителка към братския български народ". За щастие през 2004 година тази книга беше преиздадена фототипно от монархическо-консервативен съюз, а сега я получаваш драги читателю преписана на съвременен български език."

Д-р Николай Иванов Колев, Германия

Информация за "Русия и завоевателните стремежи на сърбите. Историко-политическо издирване"
  • Брой страници 126
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2021
  • Размер см 14 х 21 см.
Д-р Ганчо Ценов
За автора

Д-р Ганчо Ценов е български историк и учен, работил в областта на българската история през Късната Античност и Ранното Средновековие, той е основоположник на теорията за произхода на българския народ. Формирането му идва от смесването на главно хуно-българи и гото-гети. Произхода на тези две групи, според него идва от стари трако-илири и келто-скити, които в историческо време са били автохтонни европейски народи от Херодовата Скития. Той смята, че Волжка България и средновековните тюркоезични волжки българи не са съществували. Заради тези свои теории Ценов не е приет в българските академични среди. Кандидатурата му за доцент по история в Софийски университет е отхвърлена. Той се установява в Германия, където остава до края на живота си. Книгите му са били забранени в България между 1944г. и 1990г.