39,00 лв.

Руско-украинската вода

Серхий Плохий
39,00 лв.

Въпреки непрестанните предупреждения на Белия дом руската инвазия в Украйна от февруари 2022 г. шокира света. Мнозина продължават да си задават въпроса защо Путин започна тази война, а други търсят причините, поради които тя се разгърна по невъобразими досега начини.
Серхий Плохий, професор по украинска история в Харвард и директор на Украинския изследователски институт към университета, предлага изчерпателно описание на произхода, развоя и вече очевидните бъдещи последствия от този конфликт. Той проследява корените му до напрежението в постсъветското пространство, като стига дори още по-далеч – до имперския колапс през XIX и XX в.
Плохий разгръща в широк исторически контекст своето изследване на руските и украинските представи и култури, за да обясни защо тази нова студена война, започнала осем години преди масираното нападение – на 27 февруари 2014 година, когато руските въоръжени сили превзеха сградата на Кримския парламент – е била, ако не неизбежна, то поне предсказуема.

„Нашите две страни имат много общо от гледна точка на историята. Искрено се надявам, че моите книги не само ще бъдат възприети благоприятно, но и ще тласнат напред историческия дебат и дискусията, която се води в България: за постсъветското наследство, за сегашното състояние на света, за нашето общо бъдеще.
Може би те могат да помогнат и за по-доброто осмисляне на самата българска история, защото ние живеем в един много омрежен свят.“
От обръщение на автора към българските читатели

Информация за "Руско-украинската вода"
  • Език Български
  • Брой страници 400
  • Вид корица Твърда
  • Година на издаване 2024
  • Размер см 13 х 20 см.
За автора

Няма добавена информация