20,00 лв.

Семейство Лайънс и тайните на библиотеката

Фиона Дейвис
20,00 лв.

В началото на 20.век Нюйоркската обществена библиотека е най-голямата мраморна сграда в света. С величествения си и красив класически дизайн тя вдъхновява писателката Фиона Дейвис за този роман, а поредицата от загадъчни кражби на книги в началото на века и отново в края му й дава централната сюжетна линия – две силни жени от различни поколения, които трябва да разрешат загадките.

1913 г.
Лаура не предполага колко затворен ще стане животът им, когато съпругът ѝ Джак е назначен като надзирател в библиотеката. Семейство Лайънс с двете си деца – син и дъщеря, се установяват в таен апартамент в красивата сграда. Въпреки че Лаура получава задача да списва кратък бюлетин за библиотеката, това не ѝ е достатъчно. Упорита и страстна, тя иска повече от живота и прави решителна крачка, като се записва във Факултета по журналистика на Колумбийския университет. Вратите на света се разтварят широко пред нея и Лаура попада в дамско общество, където жените дискутират правото да обичат свободно, да използват противозачатъчни хапчета, да имат финансова независимост.
По същото време от библиотеката започват да изчезват ценни книги. Лаура е обезпокоена и тръгва по следата, за да защити своя съпруг и семейството си. Последвалата лавина от трагични събития я принуждава да напусне не само дома си, но и града… и може би да изгуби всичко.

1993 г.
Точно 80 години по-късно нейната внучка Сейди е натоварена от директора на библиотеката да поеме организирането на изложба, представяща емблематична читалня с най-значимото от фонда ѝ. А също така и да открие малко известни документи и артефакти, свързани с Лаура Лайънс – известна есеистка и защитничка на правата на жените от началото на 20. век. Когато започва своето издирване, Сейди попада на важни свидетелства за живота на семейството и открива тайния апартамент, в който е ключът за разгадаване на мистериозните кражби.
Но интересната и завладяваща работа, откъснала я от тъгата и разочарованията в любовния ѝ живот, скоро се превръща в кошмар, след като редки ръкописи и книги, които Сейди е подготвила за експозицията, започват да изчезват от читалнята. Решена да спаси както безценната сбирка, така и кариерата си, тя обединява усилия с частен детектив, за да открият виновника.

Ще успее ли Сейди да разгадае оставените от Лаура следи, да върне изчезналата в миналото уникална книга и да разкрие кой е истинският ѝ крадец? И ще намери ли ценните експонати от своята колекция… а може би и любовта?

Информация за "Семейство Лайънс и тайните на библиотеката"
  • Брой страници 320
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2022
  • Размер см 14 х 21 см.
За автора

Фиона Дейвис е американски автор на бестселъри исторически романи. 

Родена е на 14 ноември 1966 година в Канада. Отива в Ню Йорк с мечтата да бъде актриса, но открива любовта към писането. 

Издава първия си роман, „Момичетата от хотел „Барбизон“, през 2016 година и той бързо става бестселър. Книгите ѝ са вдъхновени от емблематични сгради в Ню Йорк. Днес те се четат по цял свят и са превеждани на над 20 езика.