20,00 лв.

Североизточна България в географско и археологическо отношение

Карел и Херменгилд Шкорпил
20,00 лв.

Географски и археологически преглед на Североизточна България.

Карел Шкорпил (1859-1944) е известен чешко-български археолог и музеен деец, откривател и изследовател на останките на първата българска столица Плиска, провежда мащабни разкопки в Преслав и Мадара. Написва самостоятелно и в съавторство с Херман около 150 научни труда.

Херман Шкорпил (1858-1923) е чешко-български археолог и музеен дец, геолог, ботаник, архитект, библиотекар. Заедно с братята си Карел и Владислав са сред създателите на българската археология.

В настоящия том са включени двете части на известните техни проучвания на географските особености и историческите старини в Североизточна България. Изследвани са Преславската, Камчийската, Провадийската, Авренската, Шуменската планина, Делиорманските възвишения и Черноморското крайбрежие.

Основно внимание е отделено на историческите и археологически обекти като девташларите при Плиска; скалните изсичания, пещери, гробници и жертвеници в Добруджа, Яйлата, Тюленово, Камен бряг, Калиакра, Аладжа манастир; пещерните светилища, църкви и скитове в общините Добрич, Крушари, Кайнарджа, Провадия, Девня; римските пътища на територията на общините Руен, Поморие, Несебър, Бяла, Долни чифлик.

Информация за "Североизточна България в географско и археологическо отношение"
  • Брой страници 200
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2020
  • Националност автор България
  • Размер см 14 x 20 см.
За автора

Карел и Херменгилд Шкорпил

Виж всички заглавия от автора

Няма добавена информация