26,90 лв.

Световна класика: Шърли

Шарлот Бронте
26,90 лв.

Шарлот Бронте е създала четири романа — „Шърли“ е трети по реда на написване, но е издаден втори, след „Джейн Еър“. В някои отношения „Шърли“ е най-амбициозният роман на Шарлот Бронте. След шумния прием на „Джейн Еър“ тя прави разбираем опит да надмине постижението си.
Романът е публикуван през 1849 година под псевдонима Карър Бел. Бурният успех на книгата принуждава авторката да разкрие самоличността си и привлича към нея вниманието на лондонските литературни кръгове.

„Шърли“ е историята на две контрастиращи героини. Срамежливата Каролайн Хелстоун е в капан в потискащата атмосфера на Йоркширското общество и празният ѝ живот символизира тежкото положение на неомъжените жени през деветнадесети век, докато жизнерадостната Шърли Кийлдар наследява местно имение и богатството я освобождава от условностите.
В образите на героините си Шарлот неусетно вплита черти от собствените си сестри. Самоуверената, властна и жизнена натура на Шърли е вдъхновена от Емили, а Каролайн е до голяма степен Ан.
В романа историческите събития (бунтовете на лудитите, последиците от Наполеоновите войни) се преплитат с личния живот на героините, на фабриканта Робърт Мур и неговия беден и пренебрегван брат – учителя Луис.

Информация за "Световна класика: Шърли"
  • Брой страници 632
  • Вид корица Твърда
  • Година на издаване 2022
  • Националност автор Великобритания
  • Размер см 17 х 24 см.
За автора

Няма добавена информация