15,00 лв.

Шикалки

Начо Христосков
15,00 лв.

Роман за първата половина на българския преход.

Начо Христосков (1953 - 2019) е завършил българска филология. Работил е като възпитател, организатор в сферата на културата, билд редактор, организатор маркетинг и реклама, преподавател, пом.- директор на СОУ. От 1992 до 2001 г. е директор и управител на издателство "Христо Г. Данов" в Пловдив. Бил е безработен и преди, и след 10 ноември 1989 г. До 1990 г. не му е издавана книга. Автор е на сборниците с разкази: "Дъх на ягоди, "Полъх на любов и телеграма" (1990), "Слънчевото куче" (2000), "От пролуката до гроба" (2010), "Разкази за Иван" (2013), "Последното писмо до Бог" (2013), и романите "Подхвърлянето" (1995) и "Училището" (2016). Участвал е в международни писателски срещи в Германия, негови разкази са превеждани на немски, английски и руски език. Бил е председател на Дружеството на писателите в Пловдив.

1989 година - идва Промяната, с надеждите за свобода, справедливост, благоденствие и истина. Но те се оказват илюзии, защото в мътилката на разтурения стар свят се раждат новите правила, основани на егоизъм, алчност, лицемерие и лъжа. В тази абсурдна пиеса герои се оказват отново добре познати "стари муцуни", които безскрупулно завземат и разпределят власт, територии, блага... За безименните участници в Прехода като Писателя и бай Едикойси остават кошмарите на оцеляването и безплодното търсене на капчица човечност...
"Всъщност "Ода и реквием за Бай едикойси и художника" е истинското име на романа "Шикалки". Шикалките са само алюзия и метафора на кухите и празни игри с живота на хората."
Проф. Христо Трендафилов

"Голямото зло идва от онези, които имат за свои клиенти цели народи. Те трябва да променят своето мислене и поведение! Ала не искат, не искат! Голямото его, властолюбието и алчността им пречат. Като маймуните са. Седят горе на дървото. Отдолу се виждат червените им голи задници, чешат си ги доволно и после лакомо лапат банани. Закачливо замерят хората долу с някакви кухи шикалки... Родени лидери и държавници, просвещение и истински патриотизъм ѝ трябват сега на България, а не шикалки..."
Откъс от романа

Информация за "Шикалки"
  • Език Български
  • Брой страници 240
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2020
  • Националност автор България
За автора

Няма добавена информация