10,00 лв.

Щастливият принц

Оскар Уайлд
Захарий Стоянов
Изчерпано количество
Оценка 5.0 от 6 гласа
10,00 лв.

Авторът на световна класика Оскар Уайлд е чудесен разказвач и в своите приказки той винаги е по-смирен и близък до детските сърца.

Има един Уайлд, който е премного естет, паун, горделива птица. Но една значителна част от неговото творчество няма нищо общо с владетеля на салоните, надменния свят на алтруизма. Него виждаме преобразен в приказките. Тук той е мекосърдечен и добър. Сякаш нищо не е останало от разглезения син на лондонското общество. Просто станало е някакво чудо. Егоистичният великан се е преобразил, звездното дете се е освободило от своята надменна и студена красота. Затова ние винаги ще обичаме великодушното му сърце от приказките, хапливия му ум в драматургията, изповедността му в последните работи.

Информация за "Щастливият принц"
  • Език Български
  • Брой страници 156
  • Вид корица Мека
  • Година на издаване 2012
  • Националност автор Ирландия
  • Размер см 13 x 20 см.
Оскар Уайлд
За автора

Оскар Уайлд е ирландски и британски драматург, писател и поет. Роден е на 16 октомври 1854 г. в Дъблин. Завършва с отличие колежа „Тринити“ и след това заминава за Оксфорд, за да продължи изучаването на класическа литература и философия.

Отпечатването на романа „Портретът на Дориан Грей“ (1890) му спечелва славата на модерен писател с оригинален талант, затвърдена и от феноменалния успех на неговите пиеси. Автор е на девет комедийни пиеси. Изключително популярен става със своите афоризми и анекдоти, както и с остроумния диалог, характерен за много от произведенията му, сред които и Кентървилския призрак.

Оскар Уайлд (46-годишен) умира от менингит на 30 ноември 1900 г., беден като просяк и забравен от всички.