89,90 лв.

Силмарилион: Илюстровано издание

Дж. Р. Р. Толкин
Бард
Наличен
Оценка 5.0 от 3 гласа
89,90 лв.

Потопоте се в зората на Средната земя със това илюстровано издание на "Силмарилион" на Дж. Р. Р. Толкин.

Преданията от “Силмарилион” са невидимото присъствие и вдъхновение за творбите на Дж. Р. Р. Толкин; той работи над книгата през целия си живот, но така и не я довежда до окончателен вид. Възникнала далеч преди “Властелинът на пръстените”, тя е историята на Първата епоха в Толкиновия свят, древната драма, към която се озъртат героите от “Властелинът на пръстените” и в която някои от тях, като Елронд и Галадриел, са взели участие.

Заглавието “Силмарилион” е съкратено от “Куента Силмарилион”, тоест “Историята на Силмарилите”, трите прекрасни камъка, създадени от Феанор, най-надареният творец сред елфите. В тях той пленил светлина от Двете дървета, озаряващи страната на боговете Валинор. Когато първият Мрачен владетел Моргот унищожил Дърветата, тази светлина оцеляла само в Силмарилите; а Моргот ги заграбил и ги вградил в своята корона, пазена в непристъпната крепост Ангбанд, далече на север в Средната земя. “Силмарилион” е разказ за бунта на Феанор и неговия народ срещу боговете, за тяхното изгнание в Средната земя и за войната им срещу Великия враг – една безнадеждна война въпреки целия героизъм на елфите и хората.

Освен самия “Силмарилион” книгата включва още няколко кратки творби. Преди него е “Айнулиндале”, тоест “Музиката на Айнурите” – мит за Сътворението на света – и “Валакуента”, в която се описват характерите и могъществата на всеки от боговете. Следва “Акалабет”, историята за падението на великото островно кралство Нуменор в края на Втората епоха, а книгата завършва с историята “За Всевластните пръстени”, в която събитията от “Властелинът на пръстените” са пречупени през гледната точка на “Силмарилион”.

Това ново издание на “Силмарилион” съдържа редактирания и коригиран текст от второто издание, а като увод е включено писмо на Дж. Р. Р. Толкин от 1951 г. с блестящо изложение на неговите идеи за ранните епохи. Има и 45 цветни илюстрации на художника Тед Нейсмит.

Дж. Р. Р. Толкин е роден на 3 януари 1892 г. в Блумфонтейн, Южна Африка. След като служи в армията през Първата световна война, той започва блестяща академична кариера и е признат за един от най-добрите филолози в света. Най-известен е обаче като създател на Средната земя и автор на такива класически творби като “Хобит”, “Властелинът на пръстените” и “Силмарилион”. Умира на 2 септември 1973 г., на 81-годишна възраст.

Илюстрация на корицата – Тед Нейсмит.

Тед Нейсмит е родом от Годрич, Онтарио, но като младеж много пътува и живее три години във Франция. Още като юноша се запознава с творчеството на Дж. Р. Р. Толкин и от тогава насам илюстрира историята на Средната земя. Днес освен кариерата си на архитектурен дизайнер, той се е утвърдил и като известен тълкувател на Толкин. Илюстрирал е няколко Толкинови календара и “Пълен пътеводител из Средната земя” на Робърт Фостър, но навярно е най-популярен с работата си по “Силмарилион”. В подхода си към Толкиновите творби Нейсмит съчетава романтизма на 19-ти век с динамиката на 20-ти, за да обрисува най-точно Толкиновия свят. Живее в Маркхам, Онтарио.


“СИЛМАРИЛИОН” е публикуван за пръв път през 1977 г. и посрещнат с възторг:

“Как, разполагайки само с малко повече от половин век, един човек се е превърнал в творчески еквивалент на цял народ?”
Гардиън

“На места се извисява до величието на истински мит.”
Файненшъл Таймс

“Творба с несравнима красота... великолепна в най-добрите си моменти.”
Уошингтън Пост

Информация за "Силмарилион: Илюстровано издание"
  • SKU 9789545859632
  • Илюстратор Тед Нейсмит
  • Тегло кг 1.5
  • ISBN 9789545859632
  • Автор Дж. Р. Р. Толкин
  • Издателство Бард
  • Език Български
  • Брой страници 402
  • Вид корица Твърда
  • Година на издаване 2008
  • Националност автор Великобритания
  • Размер см 20 x 26 см.
Дж. Р. Р. Толкин
За автора


Джон Роналд Руел Толкин (J. R. R. Tolkien) е роден в Блумфонтейн, Южна Африка на 3 януари 1892 г.

На тригодишна възраст Джон заминава с майка си и брат си за Англия. На 15 февруари същата година, баща му умира от инсулт. На 14 ноември 1904, майка му умира след шестдневна диабетична кома. Роналд и брат му Хилари се преместват при леля им Беатрис Съфилд. Отец Франсис Ксавиер Морган, свещеник в Бирмингамската оратория, става техен настойник. Скоро отношенията на двете момчета с леля им се обтягат и отеца им помага да си намерят евтин пансион, където Роналд се запознава с красивата девойка Идит Мери Брат, която през 1916 става негова съпруга.

Около 1933 г. той за пръв път подхваща историята за едно малко същество наречено Билбо Бегинс и през 1936 г. завършва „Хобитът“ – първата му издадена книга, свързана със Средната земя. То е хoбит – странно малко същество, живеещо в не по-малко странна страна. Билбо е въвлечен от вълшебника Гандалф в едно приключение заедно с джуджета, тръгнали да открият заедно едно съкровище, пазено от дракона Смог. Но хобитът Билбо си има богатство и тръгва на път най-вече заради приключенията и заради приятелите, които познава съвсем отскоро... Историята около написването на книгата се е превърнала в легенда. Една вечер, докато проверява студентски съчинения, Толкин попада на празен лист. Той импулсивно го хваща и написва: „В една дупка в земята живееше хoбит.“ С тези думи той поставя началото на световната си известност. Книгата си за Билбо той завършва през 1936 година. Пълната версия на романа излиза през 1948 г.

Джон Роналд Руел Толкин умира на 2 септември 1973, на 81-годишна възраст.