29,99 лв.

Смърт и компас

Хорхе Луис Борхес
 
Изчерпано количество
Оценка 5.0 от 2 гласа
29,99 лв.

Луксозно издание на "Смърт и компас" - сборник с къси разкази от един от най-великите испаноезични автори, Хорхе Луис Борхес.

Всяка национална книжовност има свещени страшилища, които упражняват желано и нежелано въздействие върху литературните събратя. Отпътувайки завинаги за Европа, Хулио Кортасар заръчва на изпращачите си, изкушени от перото: "Момчета, убийте Борхес!"

Едва ли има по-красноречиво доказателство за изключителното влияние на това творчество, което царства тъй пълновластно, че за да се отърват потърпевшите, единственият им изход е собственоръчно да извършат борхесоубийство - иначе не биха могли да се избавят от подражателство и да намерят собствен изказ.

"Интелектуално изтънчен творец, изследвал с неизтощимо въображение териториите на човешкия дух, Хорхе Луис Борхес (1899 - 1986) е сред видните основоположници на модерната латиноамериканска проза. Истински демиург на Словото, той е и създател на неповторима идейно-естетическа действителност, в която въображението, културологичният опит и умозрението са автономна и дълбоко етична цел".
Румен Стоянов

"Борхес е паметна фигура в художествения свят на модерността: творчеството му е най-важното нещо, което се е случило на испанския език в по-ново време."
Анна Златкова

Информация за "Смърт и компас"
  • Вид корица Твърда
  • Издателство Труд
  • Брой страници 567
Хорхе Луис Борхес
За автора

Борхес започва литературната си кариера в началото на 20-те години с публикации в издания, близки до сюрреализма. Става директор на аржентинската Национална библиотека и професор по литература в Буеносайреския университет. През 60-те години придобива международна известност, като получава няколко престижни награди, а произведенията му започват да се превеждат и издават в чужбина. Световната му слава укрепва през следващите години, превръщайки се в част от латиноамериканския бум в литературата.